Un recidivist din Argeş eliberat în baza recursului compensatoriu i-a rupt maxilarul unui tânăr. În 2015 tăiase gâtul unui bărbat cu sabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Florin Cîrstea FOTO ZiarulArgesul.ro
Dan Florin Cîrstea FOTO ZiarulArgesul.ro

Un bărbat recidivist din Piteşti, condamnat pentru tentativă de omor şi eliberat recent în baza legii recursului compensatoriu, i-a rupt maxilarul unui tânăr. În vara lui 2015, recidivistul tăiase gâtul unui bărbat cu sabia.

Condamnat de Tribunalul Argeş la 5 ani şi 10 luni închisoare pentru tentativă de omor, Dan Florin Cîrstea a executat 3 ani şi 2 luni din pedeapsă, iar în octombrie 2018 a fost eliberat prin măsura recursului compensatoriu, din Penitenciarul Tîrgu Jiu, acolo unde îşi executase pedeapsa. Reducerea de pedeapsă a fost de 737 de zile.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie 2018, la doar două luni de la eliberare, agresorul a recidivat. A lovit un client aflat într-un local din centrul Piteştiului, rupându-i acestuia maxilarul. Victima a făcut plângere la începutul lunii ianuarie a.c. şi dosarul a ajuns în atenţia poliţiştilor din Piteşti. Astfel agresorul eliberat recent a ajuns din nou în arest, fiind reţinut marţi 15 ianuarie pentru 30 de zile, sub acuzaţia de loviri şi alte violenţe.

Agresorul a ameninţat un martor şi a fugit în Suedia după tentativa de omor

Informaţiile din rechizitoriul întocmit de către procurorii Parchetului Tribunalului Argeş pentru tentativa de omor din 2015 scot la iveală detalii şocante legate de acest caz.

În iulie 2015, Dan Florin Cârstea s-a încăierat, în faţa restaurantului La Strada din Piteşti, cu un anume Cezar Cîrţu, pe motiv că primul ar fi avut un comportament jignitor la adresa iubitei lui Cîrţu. Urmarea? Cârstea a luat o sabie din maşină, i-a tăiat gâtul oponentului său, după care a fugit. A ajuns în Suedia, fiind dat în urmărire prin Interpol şi prins după o lună în oraşul Malmo. A fost condamnat pentru tentativă de omor şi instigare la mărturie mincinoasă. Alături de el au mai fost judecaţi pentru influenţarea declaraţiei şi mărturie mincinoasă Narcis Deaconu şi Laurenţiu Trană. Ultimii doi au încercat prin diverşi intermediari să facă victima atacului să îşi schimbe mărturia.

După cum precizează procurorii, „în noaptea de 4 spre 5 iulie 2015, în localul La Strada a izbucnit un conflict spontan între Cârstea Dan şi victima Cîrţu Iulius. Cârstea s-a dus la maşina sa – un Porsche Panamera, a scos o macetă şi a revenit la locul conflictului şi l-a lovit la gât pe Cârţu. A vrut să-l lovească şi pe partea civilă Ungureanu Mihai, dar acesta a fugit”. Urmare a atacului, Cîrţu a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale.

Tot în noaptea atacului, după cum se specifică în rechizitoriu, „Ungureanu Mihai i-a trimis pe Facebook un mesaj inculpatului prin care îl trăgea la răspundere cu privire la faptele sale, iar Cârstea l-a ameninţat spunându-i: „Niciunul care a ridicat mâna nu va scăpa mai uşor decât el (n. red. – victima)”.

Bărbatul tăiat cu sabia a pierdut 6 litri de sânge

Iulius Cezar Cîrţu a fost dus în sala de operaţii de la Spitalul Judeţean Argeş, având puls zero. Medicii s-au luptat minute bune să-l readucă la viaţă, reuşind, după circa două ore, să-l stabilizeze. A fost nevoie să i se facă transfuzie de sânge, fiind necesari aproximativ 6 litri de sânge pentru a-l menţine în viaţă după hemoragia masivă pe care o suferise. În aceeaşi noapte, victima a fost transferată la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Pe 5 august 2015, Cârstea a fost prins în oraşul suedez Malmo şi predat autorităţilor române. Numai că pentru Dan Cârstea au apărut alte probleme. Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, „între 5 iulie şi 5 august 2015, inculpatul a luat legătura cu inculpatul Deaconu Narcis de mai multe ori, încercând să îşi organizeze o apărare şi să îşi instige prietenii la mărturie mincinoasă, astfel încât să rezulte că el a fost provocat de victimă şi a lovit-o în legitimă apărare. De asemenea, Deaconu trebuia să ia legătura şi cu victima şi rudele, pentru a-i convinge ca în schimbul unei sume de bani să-şi modifice declaraţiile.”

Dan Cârstea a fost supus şi testului poligraf. Numai că, aşa cum reiese şi din rechizitoriu, „la detectorul de minciuni au apărut modificări specifice comportamentului simulat”.

Tot procurorii mai spun că doi dintre amicii lui Cârstea au luat legătura cu unchiul victimei pentru a îşi convinge nepotul să îşi schimbe declaraţia: „Pentru a fi mai convingători, i-au spus unchiului că dacă va fi de acord, partea civilă va primi o sumă de bani, iar în caz contrar l-au ameninţat zicând «poate să iasă mai urât»”.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite