Trei teribilişti au urcat Transfăgărăşanul noaptea şi au furat lopeţile salvatorilor montani: „Probabil le-au luat ca suvenir“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri teribilişti care s-au încumentat să plece noaptea pe Tansfăgărăşan au rămas înzăpeziţi, în zona Cabanei Capra. După ce au primit o lecţie de la salvatorii montani argeşeni,  turiştii puşi să-şi deszăpezească singuri maşina au plecat acasă cu lopeţile Salvamont.

Ca urmare a creşterii riscului de avalanşă înregistrat după ninsorile abundente căzute în ultima perioadă în Munţii Făgăraş, Serviciul Judeţean Salvamont a recomandat turiştilor încă de marţi să evite deplasările în zona montană. Nu toţi au ţinut cont de acest sfat.

Trei tineri teribilişti şi-au pus în gând să înfrunte Transfăgărăşanul cu maşina în noaptea de miercuri spre joi. N-au reuşit. Au rămas înzăpeziţi în preajma cabanei Capra, de unde au alertat serviciul de urgenţe 112. De la dispecerat, cei trei au fost îndrumaţi către refugiul Salvamont de la Cota 2000, cel mai apropiat potenţial adăpost.

În ajutorul lor au fost trimise, totuşi, un echipaj SMURD şi un echipaj de jandarmi montani, care însă au făcut cale întoarsă pentru că cei trei au ajuns singuri la refugiu. Se aflau într-o stare euforică, potrivit reprezentanţilor Salvamont Argeş şi nu aveau nevoie de îngrijiri medicale. Au fost serviţi cu ceai cald şi găzduiţi până dimineaţa, când le-au cerut salvamontiştilor să le deszăpezească maşina.

„Serviciul Salvamontul nu deszăpezeşte maşini, ci salvează oameni. Le-am explicat că nu tragem autoturisme din zăpadă şi că pentru asta trebuie să apeleze la un serviciu specializat, pentru că nici 112 nu e pentru asta. Le-am oferit lopeţi să-şi deszăpezeazcă singuri maşina şi au plecat cu tot cu ele. Probabil le-au luat ca suvenir”, a declarat, pentru Adevărul, Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.


Salvamont Argeş le reaminteşte şoferilor că de la Piscu Negru în sus, drumul este închis şi că, dacă păţesc ceva cu maşina, asigurarea nu le acoperă daunele. Amintim că, la acest moment, salvamontiştii argeşeni participă, împreună cu cei din Braşov, la căutarea celor doi fraţi din Harghita, Arpad Gabor de 37 de ani şi Bobo Gabor de 35 de ani, rătăciţi de sâmbătă în Munţii Făgăraş.

Cei doi au pornit spre Vârful Moldoveanu în zona Fereastra Mare, creasta Viştea. Dispariţia lor a fost anunţată de familie după ce, duminică, nimeni nu a mai putut lua legătura cu ei. Maşina turiştilor a fost găsită luni în zona Sâmbăta de Sus. Potrivit familiei, cei doi turişti au echipament adecvat, dar nu au la ei provizii.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite