Povestea mitropolitului Teodosie, sfetnicul domnitorilor Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu

0
0
Mitropolitul Teodosie FOTO: ziarullumina.ro
Mitropolitul Teodosie FOTO: ziarullumina.ro

Unul dintre cei mai apreciaţi înalţi clerici din secolul al XVII-lea, mitropolitul Teodosie a fost unul dintre primii „ctitori“ ai primei Biblii româneşti şi a fost foarte apreciat de către domnitorii Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu, al căror sfetnic a fost.

Mitropolitul Teodosie s-a născut în 1620 într-o familie de ţărani din judeţul Argeş. După cum spune profesorul de teologie Ioan Stănescu despre mitropolitul Teodosie, ”din tinereţe s-a călugărit la Mănăstirea Cozia, apoi a ajuns egumen la Mănăstirea Curtea de Argeş. Aici s-a dovedit tuturor un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos, cuvios, blând şi bun cunoscător al Sfintei Scripturi. Ulterior a slujit timp de mai mulţi ani la muntele Athos, în Grecia”.

În 1668, arhimandritul Teodosie estea fost ales mitropolit şi părinte duhovnicesc al Ţării Româneşti, în locul răposatului mitropolit Ştefan. Mitropolitul Teodosie a păstorit Biserica Ungro-Vlahiei timp de aproape patru decenii. Datorită lui au fost zidite noi lăcaşuri de rugăciune, au fost tipărite cărţi bisericeşti în limba română şi au fost ajutaţi numeroşi săraci şi orfani. A fost mitropolit între 1668 şi 1672 şi între 1679 şi 1708.

În timpul domnitorului Antonie Vodă din Popeşti (1669-1672), mitropolitul Teodosie a făcut parte din divanul care a reabilitat imaginea postelnicului Constantin Cantacuzino, condamnat şi executat la 20 septembrie 1663 la Mănăstirea Snagov, în urma complotului vornicului Stroe Leurdeanul pe lângă domnul Grigore Ghica (1660-1664). Apropierea de familia Cantacuzinilor a dus la îndepărtarea sa din scaunul mitropolitan atunci când pe tronul Ţării Româneşti a revenit Grigore Ghica (1672-1673), reprezentant al boierilor Băleni. La 24 iunie 1672, Teodosie a fost exilat la Mănăstirea Tismana, scaunul de mitropolit fiind oferit episcopului Râmnicului.

Un sobor al ierarhilor români întrunit la 15/26 aprilie 1679 în Bucureşti cu reprezentanţi ai Patriarhiei Ecumenice a rejudecat pricina pentru care Teodosie fusese alungat şi, considerând-o nefondată, l-a reaşezat mitropolit.

Din cărţile tipărite cu binecuvântarea mitropolitului Teodosie, cea mai importantă fără îndoială este Biblia de la Bucureşti, din anul 1688. ”Printre cei dintâi „ctitori” ai primei Biblii româneşti este numărat şi acest venerabil pastor al Ţării Româneşti. De asemenea, a mai tipărit un Liturghier slavo-român (1680), Evanghelia (1682) şi Apostolul (1683), ambele în limba română. Pe lângă grija Bisericii din Ţara Românească, mitropolitul Teodosie s-a îngrijit şi de Biserica Ortodoxă din Transilvania, hirotonind în timpul păstoriei sale cinci mitropoliţi ai Ardealului şi acordând numeroase ajutoare bisericilor de peste Carpaţi”, mai spune profesorul Ioan Stănescu.

Mitropolit Teodosie s-a stins din viaţă pe 27 ianuarie 1708, şi a fost înmormântat lângă altarul Catedralei mitropolitane din Bucureşti.

Mai multe - Piteşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite