Piteşti: Trei tineri cu handicap lucrează în beneficiul celor aflaţi în situaţii similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru şi Ovidiu repară cărucioare şi proteze
Alexandru şi Ovidiu repară cărucioare şi proteze

La atelierul de reparaţii şi adaptări pentru echipamente şi dispozitive destinate persoanelor cu handicap toată treaba este făcută doi băieţi şi o fată care înţeleg perfect problemele persoanelor cu dizabilităţi. În tot ceea ce fac pun suflet, pentru a le reda speranţa celor care le trec pragul. Atelierul în care îşi desfăşoară activitatea este unic în ţară

Alexandru este un tânăr entuziast şi muncitor, săritor, vesel şi altruist. Lucrează la atelierul de reparaţii şi adaptări pentru echipamente şi dispozitive destinate persoanelor cu handicap din februarie 2009, de când unitatea a luat fiinţă printr-un acord de colaborare între Direcţia Generală  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Argeş, Organizaţia Naţională a Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic România (ASCHFR) şi Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic România, filiala Argeş. Chiar dacă, văzându-l la lucru, nimic nu ţi-ar da de gândit că ar avea vreo problemă, Alexandru este, totuşi, un tânăr cu handicap accentuat. Suferă din copilărie de rahitism vitamino-rezistent. În ciuda celor şase operaţii suferite, picioarele i s-au curbat vizibil. Cu toate acestea, are o mobilitate uimitoare iar când vine vorba de pricepere, nimic nu pare să-l depăşescă. Ar face orice ca să te ajute, mai ales dacă e vorba de un handicap.

 „Chiar dacă în comparaţie cu ce văd la alţii, boala mea pare una mult mai uşoară, ştiu ce înseamnă să ai probleme şi ştiu ce însemnă durerea. Văd zilnic oameni cu membre amputate, oameni cu proteze, oameni care-şi pun toate speranţele într-un aparat iar când imi cer o mână de ajutor o fac nu numai pentru că job-ul mi-o cere ci şi pentru că simt că sprijinul meu e important!”,  spune Alexandru Dinuţ  care, alături de colegul  său  Ovidiu  Nedelea, şi el persoană cu handicap, lucrează de zor la adaptarea unui cărucior electric.


 Dispozitivul a ajuns la atelier  printr-o donaţie a Fundaţiei  Janne D’ Arc din Franţa, care din 2007 trimite anual, tot din donaţii,  Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic, convoaie umanitare, aducându-le celor aflaţi în suferinţă fotolii rulante, cadre de mers, cârje, haine şi medicamente. Căruciorul la care lucrează cei doi tineri va ajunge uneva într-un sătuc din comuna vâlceană Creţeni, unde un bătrân, Radu Ion, de 67 de ani, cu picioarele amputate, şi-a cam pierdut speranţa că va mai primi un astfel de dispozitiv de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Primarul şi viceprimarul din Creţeni au venit special să ia căruciorul.


“ Nicăieri în ţară nu mai există un astfel de atelier.  Am fost şi noi îndrumaţi către acest punct de o fundaţie şi ne bucurăm că prin donaţia acestui atelier putem ajuta un om aflat la nevoie. Este vorba de un caz social aparte pentru că bătrânul are o situaţie material dificilă şi, chiar dacă ar primi prin CAS un astfel de cărucior nu şi-ar permite să achite diferenţa dintre valoare reală a dispozitivului şi valoarea decontată de casa de asigurări.”, explică Ion Spărleanu, primarul comunei Creţeni.


De serviciile tinerilor care lucrează la atelierul din Piteşti, singurul din ţară care repară şi adaptează  echipamente şi dispozitive pentru persoanele cu handicap, beneficiază, gratuit, sute de argeşeni dar şi persoane din alte judeţe care suferă de un handicap, precum şi bătrăni sau bolnavi care necesită imobilizare. ”Oferim, cu titlu gratuit, aceste fotolii rulante şi dispozitive care provin din donaţii, celor care au nevoie urgentă de ele. E vorba de 6, 9 sau 12 luni, uneori chiar mai mult, până când persoana în cauză reuşeşte să obţină propriul dispozitiv prin Casa de Sigurări de Sănătate. De multe ori, chiar le donăm” explică  Lavinia Toloş, o tânără absolventă de studii superioare, şi ea persoană cu handicap fizic accentuat, care se ocupă, alături de Adrian Popescu, coordonatorul atelierului, de partea economico-administrativă a unităţii.


 Atelierul este, din vara anului trecut, unitate protejată, relizând şi activităţi de vânzări şi intermediere de produse şi servicii, altele decât cele realizate de persoanele cu handicap, activităţi scutite de impozitul pe profit până la limita anuală de 15.000 de euro. Este vorba, în general, de  vânzarea de produse de papetărie, activitate de pe urma căreia atelierul se autofinanţează parţial, diferenţa pentru restul de cheltuieli fiind suportată de Consiliul Judeţean şi ASCHFR.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite