Motivele pentru care ar trebui s─â-┼úi planifici un sejur la Ruc─âr, ÔÇ×posibilul loc de na┼čtere al Miori┼úeiÔÇŁ VIDEO

0
0
Foto Fb Dor e Rucar
Foto: Facebook Dor de Ruc─âr

Crestele mun┼úilor Iezer-P─âpu┼ča, F─âg─âra┼č, Piatra Craiului, Leaota, culoarul Ruc─âr-Bran, toate acestea ofer─â priveli┼čti superbe de care te po┼úi bucura dac─â ajungi la Ruc─âr, comuna arge┼čean─â care concureaz─â la peisaje cu celebrele zone montane.┬áDac─â mai pui la socoteal─â ┼či preparatele culinare specifice, localitatea devine ispititoare.

Un sejur ├«n mijlocul naturii este o idee bun─â pentru cei care caut─â relaxarea. Dac─â ┼či cadrul natural ales este unul impresionant, atunci ideea are toate ┼čansele s─â se transforme ├«ntr-o experien┼ú─â de neuitat. Iar comuna arege┼čean─â Ruc─âr are toate atuurile unui t─âr├óm de poveste.

ÔÇ×Rucken, Rufam Arborem, Rutbom, Rucalau sunt diferitele nume pe care le-a purtat a┼čezarea de pe malurile D├ómbovi┼úei de-a lungul timpului. Astfel s-a consemnat, ├«n colbuite ┼či ├«ng─âlbenite hronici, istoria unei a┼čez─âri care a fost locuit─â ne├«ntrerupt de-a lungul a peste 2.000 de ani de istorie tumultoas─â. Un fapt extrem de interesant care a trecut aproape neobservat dar care merit─â subliniat e acela c─â Ruc─ârul a fost parta┼č ├«n mod direct sau indirect la toate marile evenimente ale istoriei noastreÔÇŁ, explic─â profesorul arge┼čean Vlad Tudor ├«n descrierea f─âcut─â localit─â┼úii.

Aflat─â ├«n nord-estul jude┼úului Arge┼č, la confluen┼úa a dou─â ape, R├óu┼čor ┼či D├ómbovi┼úa, comuna Ruc─âr este, ├«ntr-adev─âr, un spa┼úiu ├«nc─ârcat de istorie, gra┼úie tocmai pozi┼úion─ârii sale la cump─âna a dou─â zone istorice Transilvania ┼či ┼óara Rom├óneasc─â, localitatea m├óndrindu-se cu trecutul s─âu de vam─â domneasc─â vreme de aproape trei secole.

Agroturismul, o ┼čans─â pentru cei care rezist─â tenta┼úiei urbane

Ruc─ârul se laud─â ├«ns─â nu doar cu istoria sa, ci ┼či cu peisajele naturale uluitoare ce i-au impresionat inclusiv pe celebrii pictori Nicolae Grigorescu ┼či Carol Popp de Szatmar, care le-au imortalizat pe p├ónzele lor.

   

ÔÇ×Posibil loc de na┼čtere al Miori┼úei, Ruc─ârul prive┼čte ├«napoi cu m├óndrie ┼či ├«nainte cu ├«ncredere. Agroturismul, ecologia, deschiderea c─âtre lume promit un viitor mai bun pentru cei care rezist─â, ├«nc─â, tenta┼úiei urbane. ├Äntr-un magnific arc peste trei milenii, nepotul navigheaz─â pe internet ascult├óndu-┼či bunicul care ├«nc─â un sezon va urca cu oile pe unul din mun┼úii care ├«nconjoar─â a┼čezarea. Iar D├ómbovi┼úa curge lini┼čtit─â ┼či limpede...ÔÇŁ, continu─â profesorul ├«ndr─âgostit de Ruc─âr.

  

Ei bine, chiar dac─â nu e tocmai o sta┼úiune, Ruc─ârul chiar merit─â vizitat, mai ales c─â poten┼úialul s─âu turistic a fost recent reconfirmat prin includerea sa ├«n una dintre cele dou─â rute turistice din Arge┼č aflate ├«n lista rutelor cultural-turistice ale Ministerului Turismului.┬á

Este vorba despre ÔÇťValea Arge┼čului ┼či culoarul Ruc─âr - BranÔÇť, rut─â care porne┼čte din centrul Municipiului Pite┼čti, de la Muzeul Jude┼úean Arge┼č, trece pe la Castrul Roman Jidova, tranziteaz─â municipiul C├ómpulung Muscel cu toate obiectivele sale ┼či ajunge la Mausoleul Mateia┼č, Cheile D├ómbovicioarei ┼či culoarul Ruc─âr ÔÇô Bran.

Aflat la 75 de kilometri de Pite┼čti ┼či str─âb─âtut de ┼čoseaua na┼úional─â DN73, care leag─â re┼čedin┼úa jude┼úului Arge┼č de Bra┼čov, Ruc─ârul poate fi o destina┼úie la care ajungi destul de simplu, indiferent din ce sens vii. Iar ce te a┼čteapt─â aici merit─â tot efortul.

Priveli┼čtile splendide cu crestele muntilor Iezer-P─âpu┼ča, F─âg─âra┼č, Piatra Craiului, Leaota, tradi┼úiile locale plus preparatele culinare, ├«n care bulzul st─â la loc de cinste, merit─â tot efortul.

Rucar
De ce s─â-┼či planifici un sejur la Ruc─âr.ÔÇťPosibil loc de na┼čtere al Miori┼úei

Bulzul de Ruc─âr Foto: Facebook Rucar Mountain Village

Pentru cazare ai la ├«ndem├ón─â o serie de pensiuni si hoteluri ├«n cele dou─â sate ale localit─â┼úii: Ruc─âr ┼či S─âtic. Tarifele de cazare ├«ncep de la 150 de lei/noapte/ dou─â persoane ┼či pot urca p├ón─â la peste 1.000 de lei dac─â ├«nchiriezi ├«ntreaga cabana.┬á┬á

Drume┼úiile pe munte sunt cele mai mari tenta┼úii ale localit─â┼úii, dar dac─â vrei mai mult de at├ót po┼úi face excursii interesante spre cheile ┼či pe┼čtera D├ómbovicioara ├«n comuna cu acela┼či nume, la fel de pitoreasc─â.

├Äntreprinz─âtorii care au prins gustul turismului ├«┼úi pot recomanda cele mai bune trasee, t├órguri ┼či obiceiuri ale zonei. Dac─â alegi s─â ajungi ├«n zon─â toamna ai ┼čanse s─â prinzi aici o s─ârb─âtoare dedicat─â cresc─âtorilor de animale - Expopastoralis - o tradi┼úie a zonei, c─âci toamna, ciobanii cobor├ó┼úi de la munte vin la expozi┼úie cu cele mai fumoase oi ┼či cei mai frumo┼či cai.┬á

  

Rucar
De ce s─â-┼či planifici un sejur la Ruc─âr.ÔÇťPosibil loc de na┼čtere al Miori┼úei

Expopastoralis Foto CJ Arge┼č┬á

Cerdacul Stanciului

Dac─â ajungi ├«n Ruc─âr, merit─â s─â urci la Cerdacul Stanciului, un monument al naturii, din calcar masiv, pozi┼úionat i╠én partea dreapta╠ć a potecii care urc─â pe sub Abruptul Vestic al Pietrei Craiului.

Este vorba despre o format╠Žiune carstica╠ć conturat─â ca o arcad─â uria┼č─â, format─â i╠én urma pra╠ćbus╠Žirii peret╠Žilor unei pe┼čteri s╠Ži a eroziunii provocate de va╠ént s╠Ži ploi.

Foto Dor de Rucar Cerdacul Stanciului!
De ce s─â-┼či planifici un sejur la Ruc─âr.ÔÇťPosibil loc de na┼čtere al Miori┼úei

Foto Facebook Dor de Ruc─âr

Lacul Zârna

O minun─â┼úie a zonei este ┼či Lacul Za╠érna, considerat monument al naturii. Lac de origine glaciara╠ć alimentat de apele unor izvoare s╠Ži din cele formate prin topirea za╠ćpezii, Za╠érna este o arie protejata╠ć de interes nat╠Žional, situata╠ć pe teritoriul administrativ al comunelor Nucs╠Žoara s╠Ži Ruca╠ćr. Se afl─â la 1.980 m altitudine, are o suprafat╠Ža╠ć de 0,50 hectare s╠Ži o ad├óncime care coboar─â p├ón─â la 2 metri.

Rucar
De ce s─â-┼či planifici un sejur la Ruc─âr.ÔÇťPosibil loc de na┼čtere al Miori┼úei

Lacul Zârna Foto: Facebook George Rosian

┼×i Barajul Pecineagu ofer─â o priveli┼čte impresionant─â

Situat pe cursul superior al r├óului D├ómbovi┼úa, ├«ntre mun┼úii Piatra Craiului ┼či Iezer-P─âpu┼ča (jude┼úul Arge┼č), Pecineagu este unul dintre cele mai mari baraje de anrocamente din Europa. Construc┼úia se afl─â ├«n exploatarea Administra┼úiei Na┼úionale Apele Rom├óne, prin Administra┼úia Bazinal─â de Ap─â Arge┼č-Vedea. ├Än─âl┼úimea acesteia este una impresionant─â, 107 metri, iar lungimea coronamentului de 267 metri.

 Apele Rom├óne Arge┼č-Vedea Pecineagu
De ce s─â-┼úi planifici un sejur la Ruc─âr.ÔÇťPosibil loc de na┼čtere al Miori┼úei

Barajul Pecineagu┬á Foto Apele Rom├óne Arge┼č-Vedea

Lacul are o capacitate de acumulare de 63 de milioane metri cubi de ap─â, dar poate ├«nmagazina p├ón─â la 69 de milioane de metri cubi. Este utilizat pentru alimentare cu ap─â, produc┼úie de energie hidroelectric─â ┼či iriga┼úii.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Spectaculoasele trasee spre Marele Grohotis╠Ž ┼či Cerdacul Stanciului, din Piatra Craiului

Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului, unul dintre cele mai iubite peisaje montane din RomâniaUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite