Exproprieri pentru coridoarele Autostrăzii Sibiu-Piteşti şi ale Drumului expres Craiova-Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Instituţia Prefectului Argeş
Foto: Instituţia Prefectului Argeş

La final de an, Guvernul a hotărât declanşarea procedurilor de expropriere pentru două tronsoane de drum de mare viteză foarte importante pentru argeşeni.

Guvernul a hotărât în şedinţa de miercuri, 30 decembrie 2020, declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional "Autostrada Sibiu Piteşti" – Secţiunea 5 Curtea de Argeş - Piteşti, aflate pe raza localităţilor Budeasa, Curtea de Argeş, Mălureni şi Municipiul Piteşti, din judeţul Argeş.

Contractul pentru acest tronson de 30 km din autostrada A1 Sibiu - Piteşti a fost semnat în luna mai, la sediul Instituţiei Prefectului Argeş. Durata contractului este de 120 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.

În aceeaţi şedinţă, Guvernul a hotărât şi modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 204/2019 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Drum expres Craiova - Piteşti şi legăturile la drumurile existente", tronsonul 1, aflate pe raza localităţilor Craiova, Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti, din judeţul Dolj. 

"Lucrarile la Drumul Expres DX12 Piteşti-Craiova sunt avansate, în special pe Tronsonul 2, de circa 40 de km, unde progresul fizic este de aproximativ 70%. Drumul expres DX12 este împărţit în patru loturi şi are o lungime totală de 121 de km", precizează Instituţia Prefectului Argeş.

Probleme pe tronsonul 4

Declanşarea exproprierilor pe tronsonul 1 al Drum expres Craiova - Piteşti  vine ldupă ce în noiembrie 2020 Curtea de Apel Bucureşti a obligat CNAIR să anuleze contractul semnat în septembrie cu UMB pentru tronsonul 4 (cei 31,8 km dinspre Piteşti)

"Curtea de Apel a judecat diferit pe tronsonul 4, anulând contractul semnat semnat de CNAIR cu UMB şi obligând Compania de Drumuri să reevalueze oferta UMB (cifra de afaceri, capacitatea economică, experienţa similară în proiectare, preţul neobişnuit de scăzut pentru organizarea de şantier, punctajul pentru personalul aferent proiectării sau pentru perioada de garanţie suplimentară), precum şi ofertele celorlalţi competitori implicaţi în contestaţii. 

În urma acestei decizii este greu de crezut că proiectarea pe tronsonul 4 va putea fi finalizată până în primăvara anului următor, astfel încât lucrările să poată începe în forţă odată cu deschiderea sezonului în construcţii. CNAIR trebuie să reevalueze extrem de rapid ofertele, astfel încât să avem până la finalul anului câştigătorul acestei licitaţii", explica,în noiembrie, Asociaţia Pro Infrastructura. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Au ignorat restricţiile şi au intrat cu ATV-urile în Parcul Naţional Piatra Craiului. Unde i-au aşteptat jandarmii

EXCLUSIV Ce despăgubiri plăteşte statul pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti VIDEO

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite