Cum se prepară ca la carte tinctura şi uleiul de muşeţel. Toate afecţiunile în care produsul poate fi eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizată cel mai frecvent sub formă de infuzie (ceaiul de muşeţel fiind unul dintre cele mai populare preparate tarpeutice), planta este una foarte bogată în substanţe active, de care ne putem bucura şi altfel decât în clasica formulă.

"Muşeţelul este apreciat în fitoterapie pentru conţinutul de uleiuri volatile bogate în chamazulena, substanţe amare de natură sescviterpenica, flavonoide, substanţe de natură cumarinica, colină, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substanţe glicozidice, acid clorogenic, camilină,  săruri minerale şi vitamine", precizează, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Datorită virtuţilor sale terapeutice, muşeţelul este, încă din Antichitate, una din cele mai apreciate şi mai utilizate plante medicinale."Planta are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, antihistaminice, cicatrizante şi gastrice, De asemenea are acţiune antiseptică şi decongestivă anorectal şi poate acţiona ca şi tonic capilar", mai spune specialistul.

Tinctura, indicată în gastrite, ulcere şi enterocolite

Dincolo de clasicele ceaiuri, putem folosi plante şi sub alte forme, pentru a profita de cât mai  mai multe dintre substanţele sale active.


"Tinctura de muşeţel este, spre exemplu, o formulă care asigură un aport bogat de substanţe bioactive cu efect benefic în regimul alimentar indicat în infecţii acute ale căilor respiratorii (rinofaringite, sinuzite, traheobronşite); afecţiuni gastrointestinale (gastrită hiperacidă, gastroduodenite, ulcer gastric, enterocolite), tulburări dispeptice (meteorism, colici abdominale, pirozis); dismenoree", mai spune Elena Badea.

Pentru prepararea avem nevoie de cca 50-60 grame de flori de muşeşel şi 200 de ml de alcool alimentar de 60 de grade. Florile se pun într-o sticlă. Peste ele se toarnă alcoolul. Se lasă la macerat 12 zile, timp în care se agită zilnic. La finalul perioadei de macerare se strecoară. Se păstrează în recipiente de sticlă mici, închise la culoare, în  spaţii întunecate.

"Tinctura este şi un bun remediu în cazul plăgilor deschise pentru curăţarea rănii, Previne infectarea şi grăbeşte vindecarea", mai spune specialistul.

Eczemele se tratează foarte bine cu ulei de muşeţel

Uleiul de muşeţel este un alt preparat cu reale calităţi terapeutice. Datorită acţiunii calmante, este adesea inclus în preparatele aplicate extern, pentru tratarea afecţiunilor pielii care produc mâncărimi puternice, precum eczemele.

"Punem flori proaspete de muşeţel într-o sticlă, până la gât. Peste ele turnăm ulei de măsline presate la rece, astfel încât acesta să acopere florile. Sticla se astupă bine şi se lasă 14 zile în soare. Preparatul astfel obínut se păstrează la frigider", precizează Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite