Controverse pe marginea vilei Brătienilor. Cum a înceracat PSD să evite ceea ce premierul a anuţat recent: pierderea administrării de către CJ Argeş

0
0

Indignarea conducerii Consiliului Judeţean Argeş la aflarea veştii că Vila Florica de la Ştefăneşti - Argeş va reveni în administrarea Ministerului Culturii era previzibilă încă din 2017, când PSD a încercat din răsputeri să asigure permanenţa administrării imobilului de căte CJ Argeş printr-o lege declarată ulterior neconstituţională.

De săptămâna trecută, conducerea CJ Argeş tună şi fulgeră pe marginea subiectului "Vila Florica", imobilul aflat în proprietatea Ministerului Culturii, dar adminisrat până acum de CJ Argeş.

Mai exact lucrurile s-au precipitat miercuri,11 decembrie, când în şedinţa Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, s-a votat proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Naţional ,,Brătianu".

Propunerea legislativă se referă la înfiinţarea Muzeului Naţional ,,Brătianu", instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, cu sediul în ,,Vila Florica", situat în oraşul Ştefăneşti.

Preşedintele CJ Argeş, Dan Manu (PSD,) a criticat, în aceeaşi zi, într-o conferinţă de presă susţinută la Vila Florica, faptul că leagănul Brătienilor, supranumit şi "Mecca liberalilor" va reveni în administrarea Ministerului Culturii, insinuând că „decizia este o răzbunare politică”.

CJ Argeş a avut ocazia să-şi ecercite dreptul de preemţiune, dar n-a făcut-o

Pentru achiţionarea Vilei Florica, clădire istorică retrocedată de stat, în 2013, moştenitorilor Brătienilor cu care autorităţile judeţene au încheiat un contract de comodat cu titlu gratuit pentru funcţionarea acolo a Centrul de Cultură „Brătianu”, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, CJ Argeş a avut ocazia în mai multe rânduri să-şi exercite dreptul de preemţiune, în contextul în care proprietarii de la acea vreme anunţaseră vânzarea clădirii, iar Ministerul Culturii îşi declinase acest drept. 

N-a făcut-o însă pentru că exista o strategie mai convenabilă Consiliului Judeţean Argeş, l-a care s-a şi încercat să se recurgă.

CJ avea interesul ca Ministerul Culturii să cumpere Vila Florica prin lege, nu prin exercitarea dreptului de preemţiune

PSD a iniţiat în 2017 un proiect de lege pentru cumpărarea imobilului de către Ministerul Culturii (ignorând posibilitatea legală a achiziţionării prin exercitarea dreptului de preemţiune), proiect care a fost votat de Camera Deputaţilor, dar care a fost contestat de preşedintele Klaus Iohannis pe motiv de neconstituţionalitate. 

De ce pentru CJ Argeş ar fi fost preferabilă achiziţionarea imobilului de către Ministerul Culturii prin Lege şi nu prin exercitarea dreptului de preemţiune? Pentru că actul normativ prevedea, printre altele, şi darea în administrare a imobilului căre CJ Argeş. Adică vila rămânea în administrarea CJ Argeş, indiferent ce culoare ar fi avut guvernele care s-ar fi succedat şi se evita situaţia apărută acum, când  CJ Argeş pierde administrarea imobilului în favoarea Ministerului Culturii, care, iată, vrea să-l facă muzeu naţional.

   

Doar că planul a fost zădărnicit de contestarea legii la Curtea Constiuţională de către preşedintele Klaus Iohannis, legea fiind declarată neconstituţională.

    

Cumpărarea conacului de căre Ministerul Culturii prin exercitarea dreptului de preemţiune, în schimb (pe 13 noiembrie 2017, vila a fost achiziţionată cu 1,82 milioane de euro de către Ministerul Culturii de la moştenitorii Brătienilor) a pus sub semnul incertitudinii tocmai darea în administrare către Consiliul Judeţean Argeş a clădirii în care funcţionează (în baza unui contract de comodat ajuns acum la termen, încheiat pe 14 noiembrie 2017  între Minister şi Consiliul Judeţean) Centrul de Cultură Brătianu, instituţie aflată în subordinea CJ.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a anunţat, în urmă cu o săptămână, că Vila Florica va reveni în administrarea Ministerului Culturii. 

„În acest an, pentru prima oară, pesediştii din Argeş ne-au interzis să aniversăm înfiinţarea PNL, pe 24 mai, ne-au interzis să sărbătorim această aniversare la Vila Florica. Există un Dumnezeu în toate. Vila Florica va reveni în administrarea Ministerului Culturii, pentru că se încheie perioada de dare în administrare către Consiliul Judeţean Argeş”, a declarat,pe 10 decembrie 2019, Ludovic Orban.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri