Zece citate cu tâlc din opera lui Creangă. Multe au relevanţă şi în zilele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Creangă
Ion Creangă

„Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă“ - este unul dintre cele mai cunoscute citate atribuite lui Creangă. Prin opera sa, marele povestitor a lăsat însă posterităţii o bogată colecţie de înţelepciune populară.

Ion Creangă (1837 – 1889) s-a născut la Humuleşti, în judeţul Neamţ, într-o familie modestă cu opt copii. Creangă avea să devină unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români datorită poveştilor sale. Lucrara lui căpătâi este opera autobiografică „Amintiri din copilărie”. 

Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române, opera sa fiind un reper de referinţă al înţelepciunii populare. 

Vă prezentăm alăturat zece citate din opera marelui povestitor care au rămas celebre şi sunt invocate şi în zilele noastre în anumite contexte:

1. „Lumea asta e pe dos, toate merg cu capu-n jos; puţini suie, mulţi coboară, unul macină la moară” („Povestea lui Harap-Alb”,1877)

2. „Dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi, după cum socoţi tu, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele.”(„Amintiri din copilărie”,1879)

3. „Prostia din născare, leac în lume nu mai are; ea este o uricioasă boală, ce nu se vindecă în şcoale, ba nici în spitale” („Păcală”,1880)

4. „N-ar fi rău să fie bine-n ţara asta” (anecdotă)

5. „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă.” (scrisori)

6. „Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj” 

7. „Ia mai daţi-vă şi pe jos, căci calul nu-i ca dobitocul, să poată vorbi...(„Moş Nichifor coţcariul”, 1880)

8. „Dar şi sărac aşa ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt niciodată n-am fost! („Amintiri din copilărie”, 1879)

9. „Din cărţi culegi multă înţelepciune, şi, la dreptul vorbind, nu eşti numai aşa, o vacă de muls pentru fiecare!”(„Amintiri din copilărie”, 1879)

10. „Dacă Dumnezeu nu ne-ar fi găurit pielea în dreptul ochilor, nu ne-am putea vedea greşelile unii altora” („Întîmpinare la critica domnului Nădejde”, 1881)

Piatra NeamţPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite