VIDEO Zimbrii liberi, ademeniţi cu mere în pădure. La ce foloseşte strategia specialiştilor din Parcul Natural Vânători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbri primesc toamna un supliment de hrană FOTO: PNVN/Facebook
Zimbri primesc toamna un supliment de hrană FOTO: PNVN/Facebook

Specialiştii au găsit o soluţie de a ţine cât mai departe zimbrii liberi de gospodăriile din zona Parcului Natural Vânători-Neamţ.

Cu experienţa neplăcută a iernii trecute, când un exemplar a coborât de mai multe ori în sat atras de fânul adunat în căpiţe, zimbrii au fost ademeniţi acum cu fructe şi legume în zone izolate din pădure.

„Am încercat să punem mâncare cât mai departe de comunităţile umane, pentru a preveni eventualele conflicte. Toamna, animalele au nevoie de un supliment nutritiv şi atunci, din instinct, coboară spre livezi, îndeosebi masculii, care sunt solitari şi mai oportunişti“, a declarat biologul Răzvan Deju.

Mare parte din aceste produse sunt colectate cu ajutorul elevilor de la şcolile săteşti din zonă, în cadrul unui concurs ajuns la a VI-a ediţie, şi organizat de administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ.

„Concursul se desfăşoară în perioada 10 septembrie - 30 noiembrie, dar din datele pe care le avem până acum, preconizăm să colectăm cea mai mare cantitate de produse de când am pornit acest concurs, mai ales că a fost un an propice fructelor. E vorba de mere, pere, dovleci, sfeclă, morcovi, în general legume şi fructe suculente. Anul trecut s-au strâns cam 6 tone din comunităţile de pe raza parcului Agapia, Văratec, Crăcăoani, Bălţăteşti“, a mai precizat Răzvan Deju, cel care a reuşit să surprindă imagini rare cu momentul în care un zimbru se hrăneşte cu merele aduse într-o zonă izolată a pădurii: 

Zimbru ademenit cu hrană în pădurile din Neamţ sursa: Facebook/Parcul Natural Vânători Neamţ 

Parcul Natural Vânători-Neamţ este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate (37 de exemplare), în semilibertate (11) şi în captivitate (7). 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite