Sentinţă ridicol de mică într-un dosar de crimă. Cum a fost ucis un bătrân cu o singură lovitură de pumn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia magistraţilor nemţeni poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău. FOTO: adevarul.ro
Decizia magistraţilor nemţeni poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău. FOTO: adevarul.ro

Inculpatul a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, acuzaţia adusă fiind lovituri şi alte violenţe cauzatoare de moarte.

Magistraţii din cadrul Tribunalul Neamţ s-au pronunţat în cazul unui dosar de omor şi au acordat clemenţă acuzatului, care a primit o pedeapsă fără executare pentru comiterea infracţiunii de lovituri şi alte violenţe cauzatoare de moarte. Crima a avut loc anul trecut, la o cârciumă din comuna Răuceşti, inculpatul, Vasile Istrate, primind o condamnare de 3 ani de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. 

Instanţa a mai decis ca făptaşul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria de domiciliu sau la cea din Tîrgu Neamţ. 

    

În ceea ce priveşte latura civilă a procesului, Vasile Istrate a fost obligat la plata sumei de aproximativ 27.000 lei, bani ce reprezintă daune morale şi materiale acordate familiei victimei, cheltuielile cu îngrijirea celui pe care l-a lovit până la data decesului şi cheltuieli judiciare către stat.

Acuzatul are de respectat şi alte obligaţii, să nu părăsească judeţul sau ţara, să se prezinte la Serviciul Probaţiune atunci când i se cere şi să presteze muncă în folosul comunităţii. Dacă încalcă aceste prevederi, sentinţa cu suspendare i se poate transforma în una cu executare.

Infracţiunea a avut loc pe 29 septembrie 2019, la un bar din localitatea de domiciliu a acuzatului şi viitoarei victime, un bătrân în vârstă de 66 de ani.

Cercetat în stare de arest la domiciliu

Fără să fi existat vreo stare conflictuală între cei doi, dar pe fondul consumului de alcool, au izbucnit tensiuni verbale, ambii reproşându-şi lucruri fără prea mare importanţă. Ulterior situaţia a  degenerat, Istrate s-a ridicat de la masă şi l-a lovit pe consăteanul său în plină figură, o singură dată. 

Bătrânul a fost luat prin surprindere, s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul de pardoseală, fără a putea atenua lovitura. Impactul cu suprafaţa dură a fost puternic, sexagerarul şi-a pierdut conştienţa, iar

cei prezenţi la incident, realizând gravitatea situaţei, au sunat la numărul unic de urgenţă 112. 

Victima a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ, dar din cauza stării grave în care se afla a fost

transferat la Clinica de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ din Iaşi. Eforturile medicilor de a-l salva nu au avut efectul scontat, bătrânul decedând peste aproape două săptămâni. 

Pe data de 14 octombrie 2019, Vasile Istrate a fost reţinut şi a fost prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Numai că, după deliberări, judecătorii au respins cererea procurorilor şi au decis plasarea inculpatului în arest la domiciliu. 

Sentinţa Tribunalului Neamţ, prin care făptaşul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, nu este

definitivă şi ar putea fi atacată la Curtea de Apel Bacău. De acest lucru ar putea uza procurorii, dat fiind cuantumul pedepsei şi familia victimei, în timp ce inculpatul nu prea ar avea motive de recurs.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite