Primăriţa trimisă la închisoare pentru abuz în serviciu. Ce preţ va plăti pentru o tranzacţie ilegală cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au decis că o primăriţă din Neamţ trebuie să plătească cu libertatea pentru vânzarea a două loturi de teren.

Aurora Lazăr Bălan, primarul comunei Gîrcina, unul din cei mai longevivi edili din judeţul Neamţ, va executa o pedeapsă de trei ani de închisoare, condamnare definitivă pe care a primit-o în urma deciziei Curţii de Apel Bacău pronunţată joi, 23 noiembrie.

Judecătorii au decis ca în afara pedepsei privative de libertate, inculpata să primească şi o pedeapsă complementară, interzicându-i-se să mai fie aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, şi de a mai ocupa funcţia de primar pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei de trei ani de detenţie.   

Prin sentinţa instanţei din Bacău s-a pus capăt unui proces început în urmă cu doi ani (octombrie 2015) atunci când procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Aurora Lazăr Bălan pentru comiterea a două fapte de abuz în serviciu. 

Anchetatorii anticorupţie au stabilit că în anul 2008, Aurora Lazăr Bălan a vândut două terenuri care nu aparţineau primăriei:

„În zilele de 19 mai şi 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gîrcina, jud. Neamţ, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin aceea că, deşi cunoştea că primăria Gîrcina, jud. Neamţ nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafaţa de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparţinea de drept moştenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor tranzacţii, Bălan Lazăr Aurora a iniţiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei şi care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat şi vânzarea celor două terenuri”, se arăta în rechizitoriul procurorilor DNA Bacău din septembrie 2015. 

Anchetatorii au precizat că faptele primăriţei au avut drept consecinţă prejudicierea moştenitorilor terenurilor şi primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gîrcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând preţurile încasate pentru cele două terenuri. 

În cauză, părţile vătămate s-au constituit părţi civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor vândute de primărie.

De menţionat că prima instanţă care a judecat speţa a aplicat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare şi plata daunelor de către Aurora Lazăr Bălan, în solidar cu primăria. Decizia Tribunalului Neamţ din mai 2016 a fost atacată la CA Bacău de procurori şi de părţile vătămate. 

Aurora Lazăr Bălan este la al 5-lea mandat de primar, ea conducând comuna Gîrcina de 17 ani. La alegerile locale din 2016, ea a reprezentat PSD. În perioada mandatelor 2004-2008 şi 2008-2012 ea a renunţat la PSD pentru o postură de primar independent sau din partea PDL. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite