Poliţia Română neagă că un ordin intern ar obliga cadrele să aibă normă de amenzi

0
0
IGPR susţine că poliţiştii nu au normă de amenzi FOTO Adevărul.ro
IGPR susţine că poliţiştii nu au normă de amenzi FOTO Adevărul.ro

Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează că un ordin intern nu are scopul de a obliga cadrele să aplice doar amenzi, în detrimentul avertismentelor

Poliţia Română a reacţionat după ce presa, inclusiv cotidianul „Adevărul“, a relatat că un document emis de instituţie ar impune o obligaţie cadrelor din diverse structuri subordonate, de a aplica doar sancţiuni pecuniare, în detrimentul avertismentelor contravenţionale.

Astăzi, Sindicatul Europol a atras atenţia asupra faptului că poliţiştilor li s-ar fi impus o normă de amenzi, iar numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate trebuie raportat în fiecare zi, conform unui ordin intern trimis către toate inspectoratele din ţară, documentul cu pricina fiind făcut public pe pagina de Facebook. 

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, cu privire la o presupusă «presiune asupra agentului constatator de a nu aplica avertismente», Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului

General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele:

La nivelul Poliţiei Române, nu există o normă de amenzi. Principalul obiectiv al acţiunilor poliţiştilor constă în protejarea comunităţi de faptele ilegale, prin luarea măsurilor legale, în fiecare caz“, se arată în comunicatul emis astăzi, 25 februarie, de IGPR. 

Se mai precizează că poliţiştii se află permanent la datorie şi vor interveni cu fermitate în toate situaţiile în care legea este încălcată, opinia publică fiind informată că obiectivul de bază al instituţiei este asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă, prin prevenirea şi combaterea faptelor ilegale de orice fel. 

„Situaţiile statistice la care se face referire existau în prealabil la nivelul unităţilor teritoriale de poliţie şi au fost solicitate, în vederea centralizării, pentru a putea fi comunicat public faptul că poliţiştii aplică atât sancţiuni contravenţionale cu amenzi, cât şi avertismente“, mai susţine Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGPR. 

„Condamnăm ferm aceste acţiuni de intimidare la adresa poliţiştilor“  

Faţă de ordinul menţionat, o reacţie a avut Europol, care a atras atenţia asupra faptului că poliţiştilor li s-ar fi impus o normă de amenzi, iar numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate trebuie raportat în

fiecare zi, conform documentului trimis către toate inspectoratele din ţară şi care a fost făcut public pe pagina de Facebook a structurii sindicale. 

Europol a considerat că poliţiştilor li se induce în subconştient că numărul de amenzi aplicate este un «indicator» de performanţă şi condamnă astfel de acţiuni considerate ca fiind de intimidare la adresa lor, ce ar avea scopul de a-i obliga să aplice amenzi populaţiei. Europol speră ca oamenii legii să nu accepte această „normă“. 

Iată şi postarea de pe contul de socializare a lui Ioan Cănărău, agent principal şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Neamţ, la Poliţia Roman, vicepreşedintele Sinsicatului Europol:

„Atenţie! Normă de amenzi impusă poliţiştilor. Am intrat în posesia unui document emis de la nivelul Poliţiei Române care da startul «vânătorii de amenzi». Poliţiştilor li se impune să raporteze zilnic, până

la ora 23:00, numărul de contravenţii aplicate, defalcat, amenzi/avertismente. Este pentru prima dată când există un asemenea interes vădit din partea MAI pentru amenzile aplicate de poliţişti. Şi este tot pentru prima dată când se induce în subconştientul poliţiştilor că numărul de amenzi aplicate este un «indicator» de performanţă. Condamnăm ferm aceste acţiuni de intimidare la adresa poliţiştilor, care au scopul de a-i obliga să aplice amenzi populaţiei. Ne punem speranţa că poliţiştii nu vor accepta această «normă» iar în situaţia unor presiuni din partea şefilor, vom interveni prompt!“. 

Pe pagina de Facebook menţionată este prezentat şi respectivul ordin, dar din el nu prea ar reieşi că poliţiştii au „normă“ de amenzi, ci că diverse structuri trebuie să raporteze, într-adevăr, sancţiunile

contravenţionale aplicate. 

„Începând cu data de 16.02.2021, zilnic, până la ora 23.00, se vor raporta la Centrul Operaţional al IGPR următoarele date: total poliţişti angrenaţi în acţiuni organizate, număr de amenzi contravenţionale aplicate, număr de avertismente aplicate. Datele vor fi corelate cu cele raportate prin aplicaţia SIR, la indicatorii „Total acţiuni organizate“,  respectiv „Total contravenţii constatate“, se

precizează în ordinul IGPR.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Puii de urs filmaţi în timp ce erau chinuiţi au dispărut fără urmă. Autorităţile ridică din umeri

Şofer cu dosar pentru mită a încercat să dea şpagă din nou unor poliţişti. Recidiva l-a dus după gratii

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite