Neamţ: Sute de pietreni sunt lăsaţi fără apă
0Patru asociaţii de locatari nu au apă potabilă de două săptămâni din cauza datoriilor înregistrate de câteva familii. Cele mai mari restanţe sunt la asociaţia 38 de pe Aleea Tiparului, peste 110.000 de lei. Familiile care şi-au plătit la timp utilităţile sunt nemulţumite.
Patru asociaţii de proprietari din Piatra Neamţ şi una din localitatea Săvineşti sunt debranşate de la reţeaua de furnizare a apei potabile de două săptămâni, din cauza datoriilor. Locuitorii apartamentelor din aceste asociaţii care sunt cu plata la zi sunt nemulţumiţi de măsura colectivă adoptată de furnizorul de utilităţi.
Cătălin Almăşan (43 de ani) locuieşte pe Aleea Tiparului, la asociaţia care a acumulat cele mai mari datorii, de peste 110.000 lei. „Familia mea nu are datorii la întreţinere. De ce să fie pedepsită la un loc cu cele vreo zece care nu-şi plătesc întreţinerea? După trei zile fără apă curentă, un apartament locuit devine un focar de infecţie. Să ne dea măcar o oră pe zi, să nu apară epidemiile“, este de părere pietreanul.
A luat apă de la Poliţia Locală
Acesta spune că merge cu bidoane de plastic pe la cunoştinţe şi le cere apă pentru gătit. „Am luat apă şi de la Poliţia Locală, că prietenii se satură dacă vii două săptămâni la rând să tot ceri. Cei care au maşină merg cu butoaiele la Piaţa Mare sau pe la izvoarele de la marginea oraşului“, a spus şi Mihai Boboc (53 de ani), care tocmai ieşise din bloc împreună cu Cătălin Almăşan pentru a căuta apă. Elena Munteanu cară bidoane cu apă în fiecare zi ca să aibă cu ce să spele. „Eu sunt cardiacă şi medicul mi-a spus să nu car mai mult de două kilograme, dar ce să fac, pot să stau în mizerie şi fără să spăl sau să gătesc?“, se plânge femeia.
Locuitorii în apartamentele de bloc lăsate fără apă cred că reluarea furnizării ar putea depinde de Primărie. „Sesizările trebuie adresate Consiliului Judeţean sau societăţii Apa Serv, care se află în directă subordine a Consiliului Judeţean, nu a Primăriei“, a precizat Ludmila Armaşi din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei.Bianca Ivaşcă, responsabil cu relaţiile publice la Apa Serv, spune că furnizarea apei nu va fi reluată decât după achitarea datoriilor, integral sau parţial. „Cele cinci asociaţii rămân debranşate, deoarece fie au achitat o parte mică din debit, fie nu au achitat nimic de la momentul debranşării. Alte 14 asociaţii de proprietari sunt monitorizate pentru nerespectarea programului de eşalonare“, a precizat Bianca Ivaşcă.