Marii artişti în rol de fotbalişti, în anii comunismului. Amintiri de pe stadion cu Jean Constantin şi Dem Rădulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii `80, stadioanele erau neîncăpătoare la spectacolele organizate în provincie. Actorii de comedie şi artiştii consacraţi asigurau reţeta garantată de succes la show-urile care se deschideau cu partide de fotbal.

Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ a găzduit în anul 1982 un spectacol cu casa închisă al marilor artişti ai acelor vremuri. Publicul a umplut la refuz arena care nu depăşea în acea perioadă 10.000 de locuri, ca să-i vadă pe Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Ştefan Bănică, Radu Zaharescu, Vasilica Tastaman, Crsitina Stamate, George Mihăiţă, Alexandru Arşinel sau Stela Popescu. 

Dat fiind locul de desfăşurare al evenimentului, regia show-ului prevedea ca înainte de recitalul propriu-zis, să aibă loc o partidă de fotbal între jucătorii echipei Ceahlăul şi artişti. 

„Îmi amintesc că spectacolul a fost într-o zi de luni, cred că luna august era, iar biletele se epuizaseră ca pâinea caldă. Se vede de altfel din fotografii, că lumea stătea şi în picioare, la nivelul gazonului. Erau ani în care românii aveau destul timp liber, nu era o ofertă prea bogată de distacţie, iar numele actorilor atrăgea interesul ca un magnet“, spune Vasile Niţă, fost component al echipei Ceahlăul în anii `70-`80.  

Nicu Constantin într-o acţiune de atac, urmărit de Vasile Niţă şi Alexandru Arşinel (în plan îndepărtat) 

image

În echipa locală evoluaseră atunci jucători sau foşti componenţi ai formaţiei precum Mario Contardo, Gigi Zaharia, Ticu Bogdan, Niculescu, Iosif Iencsi (tatăl fostului internaţional Adrian Iencsi), Gheorghe Onica, Cornel Ghegheşan, Vasile Ungureanu, Costică Mihalache, Radu Toma sau Ţipţer. 

Bibanu' stătea „la pomană“, Jean Constantin „păzea“ poarta  

Înainte de a urca pe scenă, actorii delectau publicul într-un meci de două reprize a câte 20 de minute. Fotografiile realizate de Gelu Marin pentru ziarul Ceahlăul, surprind imagini rare ale actorilor echipaţi cu tricouri, şorturi, jambiere şi ghete de fotbal. Partida era arbitrată la centru de Stela Popescu, ajutată la cele două linii de Vasilica Tastaman şi Rodica Stamate. 

„De obicei astfel de meciuri se terminau la egalitate, 4-4 ca la teatru cum se spunea, ori cu goluri mai multe 5-5, chiar 6-6. Nu ne dădeam interes foarte mare, îi lăsam şi pe ei să înscrie, vă daţi seama. Unii precum Dan Spătaru sau George Mihăiţă chiar ştiau cu mingea“, îşi aminteşte şi Ioan Mironaş, fost căpian de echipă al nemţenilor.

George Mihăiţă (al doilea din stânga), Puiu Călinescu şi Arşinel pe stadionul Ceahlăul  

image

Spectacolul era gustat şi din tribune, dar şi din teren. 

„În atacul echipei de artişti erau cei care nu puteau să alerge foarte repede. Aşteptau mingea la pomană, cum se zice, Bibanu` sau Nicu Constantin. În  poartă îl puseseră pe Jean Constantin. Îmi aduc aminte că atunci când scăpam singur spre poartă, Jean vorbea cu spectatorii, uita să apere, iar noi ratam ca să nu ia proporţii scorul“, mai spune Niţă.

„Erau idoli, acum nu mai ai cu cine să umpli un stadion“

Din echipa artiştilor făceau parte şi cântăreţi apreciaţi ai vremurilor precum Dan Spătaru sau Luigi Ionescu. Jocul de fotbal deschidea apetitul publicului care urmărea apoi, până târziu în noapte recitalurile de pe scenă. 

„Artiştii erau idoli pentru acea generaţie, acum nu mai ai cu cine să umpli un stadion sau să mai organizezi astfel de evenimente. Multe din aceste valori ne-au părăsit, cei care vin din urmă nu se ridică la nivelul lor de popularitate, plus că sunt multe alte tentaţii acum, în era internetului“, spune Mironaş.

Foştii jucători ai echipei locale de fotbal mai spun că după meci se întreţineau cu artiştii sosiţi la Piatra Neamţ şi schimbau impresii cu aceştia. 

„Mergeam la Hotel Ceahlău, unde erau cazaţi, şi socializam cu ei. Nu aveau aere de vedete, erau oameni cumsecade. La autocar, după spectacolul de pe stadion, dădeau autografe copiilor şi părinţilor“, mai spune Vasile Niţă.  

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite