Învăţătoare către elevi: „Te-aş omorî! Te strâng de gât!“ De ce a fost achitată pentru purtare abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comportamentul cadrului didactic de la şcoala din Horia a fost făcut public de părinţii unei eleve FOTO Monitorul Neamţ
Comportamentul cadrului didactic de la şcoala din Horia a fost făcut public de părinţii unei eleve FOTO Monitorul Neamţ

O învăţătoare din Neamţ, care a fost judecată pentru purtare abuzivă la ore pentru că le spunea elevilor că îi strânge de gât şi să tacă dracului, a fost achitată.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au dat o soluţie în cazul unei învăţătoare, Ana Verde, de la Şcoala „Carmen Sylva“ Horia, judeţul Neamţ, care a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul Roman pentru purtare abuzivă faţă de elevii de clasa I, deoarece îi ameninţa, jignea şi ţipa la ei. 

Recenta soluţie definitivă din dosarul penal a fost de achitare pentru acuzaţia adusă, pe motiv că fapta nu există. De menţionat este faptul că aceeaşi decizie fusese pronunţată şi de magistraţii de la Judecătoria Roman, în primă instanţă, cercetările în această speţă pornind după depunerea unei plângeri de către părinţii unei fetiţe.

„În temeiul art. 421 pct.1 lit. b Cod procedură penală

respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman împotriva sentinţei penale nr. 399 din 18.09.2020 pronunţată de Judecătoria Roman în dosarul nr. 6066/291/2018. Conform art. 275 al. 3 din C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul procurorului rămân în sarcina acestuia. Definitivă“, conform Curţii Bacău.

Faptele au avut loc în 2016, iar cadrul didactic a fost trimis în judecată de procurori peste doi ani, în 2018. În repetate rânduri, una din elevele Anei Verde le-a spus părinţilor despre modul cum se  comportă învăţătoarea, care ţipa şi îi ameninţa, adresându-le cuvinte care nu prea ar avea ce căuta în limbajul unui dascăl. 

Pentru a se convinge, părinţii şi-au „dotat fiica cu aparatură de înregistrare, iar după ce au ascultat banda, au depus plângere penală împotriva cadrului didactic. Înregistrările au ajuns în spaţiul public, iar presa din Neamţ şi cea naţională a relatat despre situaţia de la unitatea şcolară din comuna Horia.

O înregistrare a învăţătoarei poate fi ascultată aici: 

https://www.youtube.com/watch?vâWd1Memswipo&tâ24s

„Băi, tontule“, „Băi, sunteţi proşti cu P mare!“, „Duceţi-vă naibii!“

„Dacă aş face ce vreau eu, ori te-aş omorî pe tine, ori n-aş mai veni în clasa asta“, „Vin la tine şi te strâng de gât!“, „Taci dracului odată, că te ia mama dracului“, „Băi, tontule“, „Băi, sunteţi proşti cu P mare“, „Eşti papagal?!“, „Duceţi-vă naibii!“, sau „Băi, în timp ce eu vorbesc urât, taci!“. 

Acestea erau câteva din cuvintele cu care se adresa învăţătoarea elevilor de clasa I. A fost declanşată şi o anchetă a Inspectoratului Şcolar Neamţ în acest caz, iar cea în cauză a fost sancţionată cu diminuarea în procent de 15% a retribuţiei pentru jumătate de an. 

„Am fost informat de conducerea Şcolii Horia că membrii consiliului au hotărât, ca urmare a analizării raportului final al comisiei de cercetare disciplinară, sancţionarea învăţătoarei Ana Verde. Nu putem fi de acord cu un asemenea comportament inadecvat de a face educaţie, al unui cadru didactic“, declara, pentru Monitorul de Neamţ, Viorel Stan, inspectorul şcolar general la acea vreme. 

Cadrul didactic afirma că înregistrările audio ar fi fost deliberat trunchiate şi prelucrate tendenţios de către părinţi, doar pentru o acţiune în justiţie, pentru a i se distruge o carieră de circa 30 de ani şi

pentru a i se solicita daune foarte mari, 200.000 de lei. Atrăgea atenţia că fapta părinţilor de a realiza înregistrări ambientale cu ajutorul unei aparaturi plasate pe corpul copilului ar încălca grav prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, care interzic acest lucru. 

De altfel, comisia de cercetare disciplinară a apreciat că învăţătoarea se face vinovată de încălcarea deontologiei profesionale numai în cazul în care se va dovedi, prin expertiză tehnică, autenticitatea înregistrărilor. 

„Analiza acestor înregistrări determină Curtea să constate că atunci când inculpata a adresat injurii ori

ameninţări nu a indicat-o în mod expres pe persoana vătămată (fiica părinţilor care au depus plângerea penală - n.red.) şi nu rezultă din context ori din alte probe că ar reproşa ceva acesteia, că aceste proferări o vizează direct sau pe un grup de copii din care face parte aceasta. 

Se poate observa că atunci când inculpata a adresat ameninţări (te strâng de gât, te bat de te omor, etc.), acestea sunt adresate unei persoane, dar nu se poate stabili că aceasta este persoana vătămată, ba dimpotrivă, pare că sunt vizaţi alţi elevi din clasă, în special băieţi“, se menţionează în motivarea achitării dată de Curetea de Apel Bacău.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Elev rănit foarte grav în clasă. A fost transferat la o clinică universitară cu elicopterul

Comori din epoca bronzului. Misteriosul tezaur din vremea tracilor de la Rădeni

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite