Interviu Costache Lupu, preşedinte CS Ecvestru Piatra Neamţ: „Vrem din nou etapă de Mondiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costache Lupu este preşedintele CS Ecvestru Piatra Neamţ
Costache Lupu este preşedintele CS Ecvestru Piatra Neamţ

Sezonul competiţional de călărie încheiat recent a cuprins şapte concursuri hipice. Şeful Clubului Sportiv Ecvestru prezintă în interviul acordat „ADS“ Neamţ concluziile competiţiilor desfăşurate în acest an şi planurile pentru sezonul viitor.

„ADS“: Cum aţi reuşit să organizaţi şapte concursuri de călărie într-un an financiar marcat de criză?
Costache Lupu: Istoria a început la finalul anului trecut, atunci când am avut  nebunia de a cere Federaţiei Ecvestre Române să organizăm cele şapte concursuri la Baza Hipică, toate fiind grupate în lunile de vară. Am făcut această solicitare cu toate că nu aveam garanţia susţinerii financiare pentru toate competiţiile.  Desfăşurarea concursurilor a fost posibilă însă cu sprijinul financiar al autorităţilor locale şi judeţene, precum şi al unor sponsori care ne-au fost aproape. 

Care au fost competiţiile găzduite de Baza Hipică din Piatra Neamţ? 
În luna iunie s-au desfăşurat Cupa Municipiului Piatra Neamţ, Cupa Federaţiei Ecvestre Române şi etapa de Grand Prix. Celelalte patru concursuri s-au desfăşurat în august. Este vorba de-a doua ediţie a Cupei TCE3 Brazi, finala Campionatelor Naţionale de seniori la sărituri peste obstacole, trofeul „Virgil Bărbuceanu“, ediţia a VII-a şi încă o etapă de Grand Prix. Primăria locală ne-a acordat 20.000 de lei, adică mai mult de jumătate din valoarea premiilor la concursurile din iunie, iar în august, Consiliul Judeţean a contribuit cu 20.000 de lei.


Care a fost dificultatea competiţiilor hipice desfăşurate la Piatra Neamţ?
Toate întrecerile au avut un grad de dificultate foarte ridicată, iar probele pot fi comparate cu cele dintr-o etapă de Cupă Mondială. De doi ani nu am mai găzduit un concurs internaţional, dar am vrut totuşi să oferim un spectacol de ţinută, drept pentru care am ales să ridicăm în 2011 nivelul tehnic al acestor concursuri. 

Pentru anul viitor sunt perspective de a organiza la Piatra Neamţ etapă de Cupă Mondială la sărituri peste obstacole?
Eu zic că da, şi vom începe încă de pe acum demersurile la autorităţi pentru că până la jumătatea lunii octombrie trebuie să dăm răspunsul Federaţiei dacă ne încumetăm să organizăm aşa ceva. Avem deja promisiuni din partea unor parteneri precum Ordinul Cavalerilor de Malta sau Clubul Rotary că ne vor ajuta să readucem Cupa Mondială la Baza Hipică.

Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a putea organiza o competiţie de nivel mondial?
În primul rând, valoarea premiilor pentru o etapă de Cupă Mondială de trei stele, aşa cum am mai găzduit până în 2009 trebuie să fie de minim 60.000 de euro. În plus, celelalte cheltuieli de organizare ajung la 40.000 de euro, aşa că bugetul trebuie să fie de cel puţin 100.000 de euro.

Baza Hipică din Piatra Neamţ îndeplineşte cerinţele pentru un concurs de acest gen?
Din punctul de vedere al condiţiilor de cazare, al spaţiilor de antrenament şi de concurs nu sunt probleme. Va trebui să efectuăm însă, obligatoriu, lucrările de modernizare a adăposturilor pentru cai, în sensul înlocuirii învelitoarei care este din azbociment. O altă urgenţă este construirea unui manej acoperit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite