„Frăţie virtuală“ pentru un fiu de poliţist acuzat de viol. Cum se repetă scenariul denigrării victimei „patentat“ la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiul şefului Postului de Poliţie din Zăneşti a ajuns după gratii acuzat de viol FOTO facebook
Fiul şefului Postului de Poliţie din Zăneşti a ajuns după gratii acuzat de viol FOTO facebook

Arestarea preventivă a celor doi tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani din Neamţ a declanşat o mobilizare a susţinătorilor pe reţelele de socializare. Pentru fiul şefului de post, suspect în dosar, s-a creat pe facebook o pagină specială Free Adrian Ilie.

După scandalul sexual în care a fost implicat, Adrian Ilie (17 ani), fiul şefului Postului de Poliţie din comuna Zăneşti (Neamţ), are parte de o susţinere specială în mediul online. Începând de marţi, 6 octombrie, la o zi după arestarea preventivă dispusă de instanţă, pagina de facebook intitulată „Free Adrian Ilie“ a reuşit să strângă peste 500 de aprecieri la îndemnul autorului care a creat comunitatea virtuală.

„Cei care sunteţi alături de Duţu şi credeţi în el şi în nevinovăţia lui, un like şi un share la pagină, l-ar ajuta foarte mult“, se arată în una din postările de pe pagină. 

Din start, obiectivele acestui demers sunt clar definite:

„Haideţi să ne adunăm şi să învingem corupţia şi gura presei. Locul lui Duţu este acasă...“.

Ca să stârnească reacţii de compasiune pentru minorul acuzat de viol şi să se compromită imaginea victimei sunt postate periodic mesaje incitante:

„Haideţi să ne gândim un pic, să fim realişti... azi dimineaţă când am citit declaraţia fetei scria undeva că a fost pusă pe un «cearşaf»... la mintea cocoşului, dacă era vorba despre un viol, le mai trebuiau băieţilor «cearşaf»? Sau l-a adus fata de acasă? Posibil să vorbim de un «viol romantic?!»“, notează ironic autorul paginii. 

fb

Varianta pro: „Un copil iubit de toate fetele…“

O fotografie considerată relevantă pentru inocenţa cu care în creditează susţinătorii este cea în care tânărul „Duţu“ este înconjurat de trei tinere.

„Adrian Ilie... un copil iubit de toate fetele. Are tot ce-i trebuie, nimic nu-i lipseşte, până şi fete multe. Chiar credeţi în acest «viol»? Hai să fim serioşi!“, este legenda care însoţeşte fotografia. 

Planul pare să fi reuşit de vreme ce imediat au apărut comentariile de susţinere.

„Mă fraţilor nu mai aruncaţi cu noroi în copilul ăsta, faceţi o mare greşeală... Pe fata asta o ia lumea, cum se ia tramvaiul din staţie, bea şi lichid de frână dacă îi oferi, nu vorbesc în necunoştinţă de cauză, cunosc elementul... Şi după ce s-a petrecut actul ce mai căuta în club?? Astea două se «ard» şi pe capace de bere, iar acum «victima» profită de ocazie la maxim în speranţa că se va îmbogăţi peste noapte...“, explică Costi Crişan.

„E un copil nevinovat“, spune altcineva despre tânăr, în timp ce fata care susţine că a fost violată este pusă la zid. „E vina ei, dacă era o fată educată şi care îşi cunoştea limitele nu se urca în maşină şi nu ar fi băut din ceia ce i sa oferit! Ce a căutat aia a găsit!“, concluzionează agramat Dascălu Bianca. În aceeşi idee, Roxana Ioana spune că o ştie pe tânăra violată care e „cam destrabălată. Şi hai să fim serioşi, dacă ea nu o căuta cu lumânarea nu se întâmpla nimic. Adi e un baiat prea bun…“.

Şi contra… 

Nu toţi cei care comentează susţin demersul campaniei. „Ce treabă are poza cu nişte fete cu violul? Dacă îşi vedea de treaba lui nu ajungea aici, să vedem ce o să mai spuneţi după ce o să fie condamnat, vorbim atunci“, remarcă Adi Stoian.

Ioana Petrescu intervine de mai multe ori în dezbatere pentru a-i convinge pe susţinătorii minorului acuzat că abordează greşit problema.

„Dacă o adolescentă se urcă într-o maşină cu alţi tineri, poate fi o greşeală, dar nu o infracţiune! Faptul că a băut, asemenea. Asta nu dă dreptul unor brute să o siluiască“.

La rândul său, Andrei Tomu spune: „Poate să fi fost ea şi prostituată de meserie, profesionistă, de vreme ce era beată băieţii nu trebuiau să profite de ea. Mă doare în cot de ea e sfântă sau curvă, de el că-i fiu de poliţist sau că e de treabă, ori de celălalt că avea bani strânşi. Fata a întreţinut relaţii sexuale împotriva voinţei ei, beată fiind, deci băieţii trebuie să suporte consecinţe din punct de vedere legal (…) Încetaţi, mă copii, cu tot felul de «Comunităţi» filantropice!“.

Scenariu de viol ca la Vaslui 

Adrian Ilie şi Lucian Buzăeanu (26 de ani) sunt cercetaţi în urma unei reclamaţii de viol formulate de o adolescentă de 18 ani. Fata le-a spus poliţiştilor că în noaptea de sâmbătă spre duminică (3/4 octombrie) a fost împreună cu o prietenă la un club din oraşul Roznov, unde i-a cunoscut pe cei doi tineri, care le-au ţinut companie şi le-au oferit băuturi alcoolice.

Din primele date ale anchetei a reieşit că băieţii le-au propus tinerelor să le ducă acasă cu maşina, dar pe drum fetelor li s-a făcut rău. Acestea i-au cerut celui care se afla la volan să oprească, iar una din ele a ieşit afară, pentru a lua aer. Victima le-a declarat anchetatorilor că a fost violată în câmp de ambii tineri care au profitat de starea de ebrietate în care se afla. Cei doi adolescenţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite