Cel mai mare duşman al României, descoperit după o călătorie în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare duşman al României e…România. Aceasta e concluzia lui Ştefan Marinescu, tânărul care în ultimul an a traversat 30 de ţări în expediţia „Călător cu Tricolor“.

După mai bine de un an de când colindă meridianele Globului în expediţia „Călător cu Tricolor“, Ştefan Marinescu (32 de ani) a ajuns să perceapă altfel imaginea României. Reflexiile sale transmise prin intermediul jurnalului electronic calatorcutricolor.ro fac deseori referire la problemele românilor.

„În ultimul an am arătat paşaportul românesc la aproape 30 de graniţe. În fiecare spaţiu în care am ajuns, am încercat să conştientizez realităţile locale şi să le compar cu cele din România. Am încercat să-mi înţeleg ţara, înţelegând lumea în care trăim“, spune Ştefan în ultima postare din jurnalul călătoriei pe care o întreprinde, din august 2013, alături de soţia sa, Mihaela Noroc.

Tânărul spune că pe parcursul călătoriei a fost întrebat de nenumărate ori de oamenii pe care i-a întâlnit care este duşamnul României, aşa cum e considerată America pentru Iran, China pentru Japonia, sau, mai nou, Rusia pentru Ucraina.

„M-am tot gândit care e ţara care cauzează cele mai mari probleme României, care e inamicul nostru cel mai important. Imperiul otoman nu mai există, rivalitatea cu Ungaria e întreţinută artificial de politicieni, aşa că am ajuns la următoarea concluzie: azi cel mai mare duşman al României e… România. Poate că sună a clişeu, dar clişeele sunt rar neadevărate“, consideră Marinescu.

România Frumoasă vs. România Cenuşie

Pentru a-şi argumenta teoria, tânărul, de loc din Piatra Neamţ, apelează la o metaforă vorbind despre două Românii, diametral opuse, în care ne regăsim cu toţii.  

„Cred că azi există două Românii. Două ţări inamice. Nu cea a băsiştilor şi cea a pesediştilor. Nici cea a bugetarilor şi cea a privaţilor. Nici măcar cea a intelectualior şi cea a maneliştilor. Pentru mine există România Frumoasă şi România Cenuşie, ambele populate în egală măsura de toate categoriile menţionate mai sus“

Ştefan Marinescu observă că lupta dintre cele două Românii este permanentă, şi nu întodeauna constructivă.  

„Cetăţenii României Frumoase iubesc mai mult decat urăsc. Nu, nu sunt niste sectanţi cu zâmbet tâmp pe faţă. Văd limpede problemele ţării lor, dar înţeleg că există infinit mai multe lucruri bune în jur de care se pot bucura. Cu toate greutăţile, viaţa e un dar frumos pentru ei, care trebuie deschis şi trăit“ 

Dezvoltând figura de stil aleasă ca argumentaţie a ideii sale, globe-trotterul spune că locuitorii României Frumoase lucrează în general în construcţii, în timp ce locuitorii României Cenuşii lucrează de obicei în demolări.

„După ce îşi pierde capra, cetăţeanul României Cenuşii aşteaptă nerăbdător să moară şi capra vecinului. Într-o situaţie similară, cetăţeanul României Frumoase hrăneşte capra vecinului agreând cu stăpânul ei că, după ce ovina fată, va primi şi el un ied“.

Concluzia care închide reflexia călătorului în jurul Lumii este că duşmanul României poate fi învins doar atunci când ţara nu va mai fi divizată de tarele societăţii.  

„Sunt sigur că dacă ne strângem mulţi, vom reuşi împreună să mişcăm lucrurile şi să avem o singură ţară, de care să ne bucurăm cu adevărat: România Noastră“, încheie Ştefan Marinescu.

Pe aceeaşi temă:

Zece leacuri pentru cel mai mare defect al românilor propuse de un conaţional călător în jurul lumii

FOTO Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Lumea prin ochii românilor plecaţi în aventura mondială „Călător cu tricolor”

Opt motive pentru care urâm şi ne blamăm ţara, în viziunea unui globe trotter român

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite