Câinii maidanezi rătăciţi în Ceahlău au zilele numărate. Decizia urmează să fie luată de Ministerul Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema înmulţirii câinilor fără stăpân pe traseele din masivul Ceahlău a fost analizată de membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional.

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău a pus pe masa Ministerului Mediului problema câinilor fără stăpân care au împânzit traseele de pe munte şi se aşteaptă o decizie pentru eliminarea lor. 

„Am discutat această problemă în şedinţa Consiliului Ştiinţific de vinerea trecută, şi am decis să sesizăm Ministerul Mediului care va da o soluţie“, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău. 

Cel mai probabil, soluţia va fi împuşcarea acestor exemplare, operaţiune de care se vor ocupa cele 4 asociaţii de vânătoare care gestionează fondul cinegetic din aria Parcului. 

În urmă cu trei săptămâni, un copil a fost muşcat de un astfel de câine în zona cabanei Dochia. Administratorii Parcului Naţional Ceahlău spun că patrupedele sunt atrase de turişti care le aruncă de mâncare şi îi tolerează pe trasee considerând că sunt astfel protejaţi, fenomen care a dus ca pe munte să umble şi să se înmulţească zeci de câini maidanezi. 

Conform legislaţiei în vigoare şi regulamentului Parcului Naţional Ceahlău, câinii de companie trebuie purtaţi în lesă, iar daca sunt agresivi cu botniţă. Salvatorii montani recomandă turiştilor să evite să intre în contact cu aceşti câini, să-i hrănească, şi mai ales să nu permită copiilor să se joace cu ei, deoarece pot deveni brusc agresivi.

Îngrijorarea salvamontiştilor este justificată în condiţiile în care câinii nevaccinaţi pot fi purtătorii virusului rabic care atacă sistemul nervos şi măduva spinării provocând boala numita popular turbare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite