Universitatea Oradea pierde premianți în favoarea centrelor din țară și străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenții din Oradea care au avut medii mari la BAC s-au decis să-și îndrepte privirile spre universități de top din țară și din străinătate. Tinerii pleacă de acasă cu gândul de a-și construi o carieră  solidă și de a se maturiza învățând să se descurce pe propriile puteri. La Universitatea din Oradea, numărul cererilor d se află în scădere cu peste 400 de studenți, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Absolvenții din Oradea preferă să se orienteze spre centre universitare vechi, care la oferă oportunitatea de a face practică în timpul facultății. „Eu am decis să dau la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din Cluj", spune Anteea Tocai, absolventă a Colegiulului Național Mihai Eminescu. „Am decis să plec din Oradea pentru că despărțirea de casă este o etapă importantă de maturizare și trebuie să învăț să mă descurc pe propriile-mi puteri", explică tânăra. „Am ales Clujul pentru că m-am îndrăgostit de acest oraș de când l-am văzut. Este un centru universitar adevărat, unde simți că trăiești și care te îmbie să stai", susține Anteea. „Pentru un student este foarte importantă practica pe care o face în timpul facultății. Știu că la Cluj sunt programe prin care poți face acest lucru, la fel cum sunt programe de Exchange care te ajută să ajungi în străinătate și să intri în contact cu alt sistem de învățământ", mărturisește Anteea.

Specializări peste hotare

Absolvenții sunt convinși că studiul peste graniță aduce numai avantaje. „Îți stabilești opțiunile în funcție de cariera pe care o alegi. Dacă vroiam să dau la medicină aș fi ales Cluj, sau Timișoara și așa aș fi plecat apoi în străinătate după absolvire, cu bursă. Dar eu îmi doresc să fac Dreptul și pentru asta nu pot urma o facultate care scoate avocați pe bandă și atât, mai ales că domeniul ales este atins de corupție. Pentru a reuși trebuie să fii foarte bine pregătit.  De aceea am ales să plec la Universitatea Aberdeen din Scoția", spune și Anda Pop, eleva care în cei patru ani de liceu a avut doar medii de 10.

Cereri puține la Universitatea Oradea

În ciuda faptului că anul acesta Universitatea din Oradea și-a prelungit termenul de înscrieri, facultățile au cu 440 de studenți mai puțini de cât anul trecut. „Nu putem spune că este vorba despre rezultatele proaste la BAC, pentru că numărul cererilor la Universitatea Oradea scade de la un an la altul. În primul rând avem o problemă cu scăderea demografică. În fiecare an se nasc cu aproximativ 500 de copii mai puțin și asta începe să se simtă", spune purtătorul de cuvânt Olimpia Popoviciu. O altă problemă care duce la scăderea cererii este că tinerii orădeni pleacă spre centre cu vechime în timp ce tinerii din județ nu-și permit să vină la facultate dacă nu intră la fără taxă. „Sunt absolvenți din județ care nu-și permit și taxa de școlarizare și chiria sau căminul și care renunță", explică purtătorul de cuvânt.
Universitatea încearcă să vină cu soluții care să convingă tinerii să rămână acasă. „Am avut întâlniri cu instituții și companii care ne-au spus că studenții noștri sunt foarte bine pregătiți la partea teoretică, dar nu au experiență. Am încheiat deja parteneriate și ne vom extinde pentru a le oferi studenților condiții de practică și la noi", a mai spus Popoviciu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite