Un blazon din 1784 și o pivniță, descoperite în timpul lucrărilor din Cetatea Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul lucrărilor de reabilitare a Cetății Oradea, au fost făcute mai multe descoperiri arheologice. Potrivit managerului proiectului de reabilitare al Cetățeii, Dumitru Sim, fost găsite mai multe construcții vechi, despre care nu se știa până acum.

Turiștii vor frământa și vor coace singuri pâine, după rețete tradiționale, în Cetate

Cetatea Oradea, monument încărcat de istorie, ridicată în timpul regelui Ladislau al Ungariei

În timpul lucrărilor la Corpul H, unde urmează să fie amenajat Muzeul Pâinii, s-a descoperit o pivniță. "S-au descoperit ziduri de piatră masivă, duble, aferente incintei medievale la o distanţă aproximativă de 24 de metri faţă de colţul sud-estic al Corpului K. Sub pardoseala Corpului H a fost descoperită bolta unei pivniţe, construcţie anterioară probabil "Brutăriei", despre existenţa căreia nu se ştia. În interiorul său, pe unul dintre pereţi, s-a constat existenţa unui blazon, pe care se poate citi anul 1784, el este executat din stuc", spune Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare al Cetăţii Oradea. 

Potrivit sursei citate, inscripția nu se vede clar, însă dacă anul inscripţionat este 1781 ar putea fi vorba despre marcarea Edictului de Toleranţă dat în acel an de regele Iosif al II-lea de Habsburg, prin care se acorda libertate fiecărui cult de a-şi deschide şcoli şi biserici. Dacă inscripţia arată anul 1784 s-ar putea fi marcată Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, care a dus la abolirea iobăgiei.


image

În faţa Corpului J s-a descoperit fundaţia fostului corp de Gardă al Cetăţii Oradea, sec. XVI. "Clădirea a fost demolată când s-a construit noul corp de gardă, actualul Corp J. Urmele sale vor fi marcate la sol", precizează Dumitru Sim. Potrivit viceprimarului Biro Rozalia, municipalitatea încearcă să atragă finanțări pentru lucrări de descărcare arheologică, care  nu sunt cuprinse în proiectul de renovare al Cetății Oradea, finanțat cu fonduri europene.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite