Sute de elevi orădeni vor învăţa în condiţii mai bune, în școli modernizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15 milioane de lei sunt investiţi în modernizarea unor săli de clasă pentru cel puţin o mie de elevi din Oradea. Primele două şcoli reabilitate de către Primăria Oradea, pe bani europeni, se transformă treptat în spaţii educaţionale „ca-n filme”.

La şapte luni de la momentul în care constructorii au preluat, în vederea modernizării, şcolile „Lorantffy Zsuzsanna” şi „Avram Iancu”, lucrările sunt în grafic, elevii având deja ocazia de a se bucura de câteva dintre îmbunătăţiri. Cele două instituţii de învăţământ sunt primele şcoli din Oradea reabilitate de către primărie, cu bani europeni.

La Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, unde studiază peste 400 de elevi, înainte de modernizare nu există un laborator de chimie, iar sălile de la etaj nu puteau fi folosite din cauza găurilor din acoperiş. În pivniţă, unde sunt încăperi care acum pot fi folosite de către elevi, era igrasie. Având în vedere ritmul lucrărilor, până în luna mai a anului viitor, liceenii s-ar putea simţi ca într-o veritabilă şcoală europeană.

Finanţare europeană


„Elevii vor beneficia de condiţii decente, asemenea celor din alte state europene”, a spus Szabo Zsuzsanna, directoarea Liceului Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”. Valoarea totală a proiectului de modernizare a liceului reformat depăşeşte 7,6 milioane de lei, din care peste 6 milioane sunt nerambursabili, prin Programul Operaţional Regional. La şcoala cu clasele I – VIII „Avram Iancu” din cartierul Ioşia, unde învaţă circa şapte sute de elevi, se investeşte în transformarea spaţiului într-unul accesibil persoanelor cu dizabilităţi.

Se vor construi săli multimedia, săli de conferinţe, cabinete medicale, de consiliere psihologică şi de logopedie, toate pentru creşterea performanţei elevilor. Valoarea proiectului depăşeşte 8,20 milioane de lei, peste 6,3 milioane reprezentând fonduri nerambursabile.

Lecţii informatizate şi laboratoare de limbi străine

Şcoala „Avram Iancu” va fi dotată cu echipamente IT, astfel încât fiecare elev să ştie să utilizeze calculatorul. Va fi deschis un cabinet de asistenţă electronică, unde elevii vor beneficia de lecţii informatizate. „Aceste şcoli vor respecta cadrul didactic şi elevul”, a spus Dumitru Sim, reprezentantul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din primărie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite