Reclama, sufletul comerţului: măicuţele orădene se promovează pe net
0Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea are un website propriu, prin care măicuţele îşi promovează produsele mănăstireşti, la modul cel mai profesionist, ca şi cum ar fi absolvit cel puţin un curs de marketing. Maica stareţă, Stavrofora Mina Badila, spune că site-ul l-au făcut chiar călugăriţele, „cu puţin ajutor din partea creştinilor".
Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea a luat fiinţă în anul 1992 şi, de aproximativ doi ani, există în mediul online, cu un site care le ajută pe măicuţe să ţină legătura cu creştinii. „Avem site de doi ani. L-am făcut ca să fim mai ajutor de găsit. Măicuţele au contribuit la realizarea lui şi, unde nu s-au descurcat, au primit ajutor de la creştini", a declarat maica Mina pentru Adevărul de Seară Oradea, subliniind că printre măicuţe sunt persoane care au absolvit câte o facultate, care sunt la curent cu noutăţile.

Experte în PR
Pe lângă informaţii despre mănăstire, site-ul are o secţiune dedicată produselor mănăstireşti realizate în atelierul de croitorie, de către mâinile dibace ale măicuţelor. „Atelierul de croitorie al Mănăstirii Sfintei Cruci, având o dotare modernă, execută cele mai diverse modele de veşminte preoţeşti la preţuri foarte accesibile. Modelele de broderie, atât la veşmintele preoţeşti, cât şi la praporii brodaţi, sunt inspirate din frumoasele broderii greceşti. Cu tentă spre somptuos sau spre simplitate, ele pot satisface cele mai exigente gusturi, accentul fiind pus in mod evident pe calitate. Nici nu ar putea fi altfel, căci fiecare dintre maicile care îşi au ascultarea aici lucrează cu conştiinta că munca lor e pentru Dumnezeu şi Casa Lui. Programul de viaţă afirmat de veacuri de monahism "ora et labora" e pe deplin ilustrat aici. Munca împletită cu rugăciunea aduce pe lângă armonia sufletului o armonie şi în produsele executate. Un principiu esenţial ce se încearcă a fi respectat este noutatea; mereu ceva nou, mereu ceva din punct de vedere calitativ superior produselor anterioare. Fiecare detaliu e avut în vedere cu grija şi meticulozitatea specifice creatorilor de frumos", este textul compus de măicuţe, prin care acestea îşi promovează activitatea în mediul online.

Prin e-mail
Realizând poate că aceste informaţii au poate un caracter mult prea comercial pentru statutul lor, măicuţele precizează ulterior că acest site nu este un magazin online şi că, pentru comenzi, pot fi contactate telefonic, prin e-mail sau prin formularul de contact. „Multă lume ne contactează prin e-mail sau prin site, semn că ne-au găsit cu ajutorul internetului", a spus maica Mina. Potrivit acesteia, lucrările măicuţelor au ajuns la diverse expoziţii, dar şi la creştini din Germania sau America.
Bani grei
Mănăstirea are, pe lângă atelierul de crotorie şi broderie, un atelier de pictură, unde călugăriţele realizează icoane bizantine, pe pânză sau lemn. Preţurile icoanelor pornesc de la 300 de lei, dar pot ajunge şi la 3.000 de lei, în funcţie de mărime. O icoană brodată poate ajunge până la 2.700 de lei.

Măicuţele fac bani şi din „servicii hoteliere", oferite creştinilor care vin să se roage la mănăstire câteva zile, pentru reculegere. Potrivit maicii stareţe Mina, cazarea într-o cameră cu două paturi şi baie costă 50 de lei, pe noapte.