Profesorii și îngrijitorii bihoreni au ieșit astăzi în stradă pentru dreptul la un trai decent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele didactice şi nedidactice au ieşit în stradă
Cadrele didactice şi nedidactice au ieşit în stradă

Suplinitorii și îngrijitorii sunt în prag de șomaj din pricina restructurărilor din învățământ Sute de cadre didactice și nedidactice au tras un semnal de alarmă autorităților. Disperați de lipsa banilor, oamenii amenință cu greva.

Dă CLICK aici pentru o galerie foto de la protest

Profesori care nu și-au primit salariile nici măcar pe luna februarie, cadre didactice cu vechime care s-au trezit cu venituri diminuate, suplinitori în prag de șomaj sau îngrijitori ale căror salarii sunt mai mici decât venitul minim pe economie, au amenințat astăzi cu greva generală.

Fără bani de pâine

Paraschiva Popa este îngrijitoare la grădinița numărul 15. Femeia are 10 ani vechime în domeniu, deși ca formare profesională a fost confecționer în industria textilă. „În fabrică își băteau joc de noi. Munceam suplimentar dar nu primeam banii sau orele libere promise în schimb", își amintește Paraschiva. Așa că femeia a optat pentru o slujbă de îngrijitoare în grădiniță. „Programul meu începe la 5.40, și se termină după ora 14.00", spune femeia. „Noi deschidem grădinița, aerisim, spălăm, dezinfectăm. Apoi, primim copiii, îi ajutăm să se dezbrace și avem grijă de ei până vine educatoarea", adaugă femeia. Paraschiva spune că pe lângă aceste responsabilități, îngrijitoarele sunt cele care schimbă copii, care merg cu ei la baie, care îi spală la nevoie. „Suntem direct răspunzătoare de tot ce se întâmplă cu ei, inclusiv la masă", explică îngrijitoarea. Salariul ei este de 540 de lei pe lună. „Am doi copii. Dacă n-ar lucra bărbatul n-aș avea bani de o pâine", a declarat Paraschiva.

Suplinitori în prag de șomaj

Problema salariilor arde la buzunare și cadrele didactice. „La ora actuală nu există bani în Bihor pentru salariile pe luna aprilie. Fondurile au fost împărțite în funcție de numărul de elevi, fără să se țină cont că există profesori cu vechime, care au salarii mai mari decât debutanții", spune liderul Sindicatului din Învățământ Filiala Bihor, Ioan Țenț. În plus, suplinitorii sunt în prag de șomaj din pricina restructurărilor. „Sunt suplinitoare de doi ani. De fiecare dată când am încercat să mă titularizez, nu au fost îndeajuns de multe ore pentru a mi se aproba norma întreagă. În schimb, am avut obligația de a îmi da gradele, la fel ca un titular. Dacă sunt dată afară se duc pe apa sâmbetei toți anii munciți în facultate și în învățământ", spune și Rodica Vereș, profesoară în comuna Diosig.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite