Primar urmărit penal după ce o schioare a fost rănită grav de un bloc de gheață căzut de pe un acoperiș

0
Publicat:

Primarul oraşului Nucet, din judeţul Bihor, localitate care deţine pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, este urmărit penal după ce gheaţa căzută de pe acoperişul unei terase de la baza pârtiei a rănit grav o turistă.

Aproape o tonă de zăpadă îngheţată s-a prăvălit peste victimă Foto: arhiva personală
Aproape o tonă de zăpadă îngheţată s-a prăvălit peste victimă Foto: Arhiva personală

Accidentul s-a produs pe 10 martie 2019. Victima, Andreea Popa, venise împreună cu soţul şi fetiţa la schi, iar la prânz au coborât cu toţii la restaurantul de la baza pârtiei. Clădirea este tot în proprietatea Primăriei Nucet, la fel ca şi pârtia Piatra Grăitoare. Acolo funcţionează casieria pentru tichetele de acces la telescaun şi pârtie, restul imobilului fiind închiriat unei firme administrate de soţia actualului edil, Mircea Tuduce, care a deschis aici un restaurant.

„Nu mi-am simţit picioarele”

Soţii Popa voiau să se încălzească la un ceai, aşa că şi-au scos schiurile şi au pornit spre uşa localului. Nu au mai apucat să intre, întrucât o bucată uriaşă de zăpadă îngheţată, groasă de câteva zeci de centimetri, s-a desprins de pe acoperişul terasei improvizate din faţa clădirii şi s-a prăvălit peste mamă şi copil.

Femeia rănită a fost preluată de un echipaj al Salvamont Bihor Foto: arhiva personala
Femeia rănită a fost preluată de un echipaj al Salvamont Bihor Foto: Arhiva personala

Fetiţa a scăpat doar cu câteva vânătăi desi, după cum spune mama ei, bucata de gheaţă care a căzut peste ea a fost atât de grea, încât a fost nevoie de doi oameni ca să o ridice, în timp ce o altă persoană a scos copilul de sub ea.

Andreea a fost rănită grav. „Nu mi-am mai simţit picioarele, era clar că aveam probleme urâte. Norocul a fost că purtam cască şi apărătoare pentru coloană. Altfel nu ştiu dacă aş fi supravieţuit. Poliţiştii mi-au spus că bucata aia de gheaţă care a căzut peste mine avea câteva sute de kilograme”, a povestit ea, pentru „Adevărul”.

Luni de recuperare

Preluată de un echipaj Salvamont, femeia a fost internată la Clinica de Traumatologie din Timişoara. În lunile următoare, a suferit patru intervenţii chirurgicale. Gheaţa i-a zdrobit oasele ca pe surcele: avea fracturi la nivelul tibiei şi peroneului, la ambele picioare şi oasele bazinului rupte în cinci locuri. „În total, am opt proteze permanente”, spune ea.

Andreea Popa a ajuns de pe pârtie, pe patul de spital, unde a stat 3 luni. Foto: arhiva personală
Andreea Popa a ajuns de pe pârtie, pe patul de spital, unde a stat 3 luni. Foto: arhiva personală

Rănile grave au ţintuit-o la pat timp de trei luni, iar apoi a avut nevoie de alte câteva luni ca să reînveţe să meargă. „Mă resimt şi acum”, spune femeia, care şi-a reluat, totuşi, activitatea, căci este printre puţinii medici stomatologi din oraşul Ştei. 

Din radiografii se vede că oasele tinerei femei au fost zdrobite sub gheaţă foto arhiva andreea popa
Din radiografii se vede că oasele tinerei femei au fost zdrobite sub gheaţă foto arhiva andreea popa

Accident în anchetă

După accident, Andreea Popa a depus o plângere penală în care a cerut identificarea persoanelor responsabile pentru accidentul ei, iar ancheta a fost pornită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

„Dacă acel bloc de gheaţă ar fi căzut peste copii, ar fi murit. Chiar nu s-a gândit nimeni să cureţe, ori să pună măcar indicatoare de avertizare”, explică femeia motivul pentru care a depus plângerea penală.

Legea îi dă dreptate căci OG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor, instituţiile publice obligă persoanele fizice şi juridice să cureţe nu doar imobilele, ci şi locurile publice din faţa proprietăţilor, inclusiv să îndepărteze zăpada şi gheaţa, pentru protecţia trecătorilor.

Mai mult, după cum a aflat ulterior Andreea, terasa şi acoperişul fuseseră ridicate fără autorizaţie şi nu respectau minimele condiţii de siguranţă în zona intens circulată de turişti iarna. De altfel, imediat după accidentul tinerei au şi fost demolate.

Terasa acoperită a dispărut după accidentul Andreei. Foto arhiva personala
Terasa acoperită a dispărut după accidentul Andreei. Foto arhiva personala

Aşa-i natura

Timp de doi ani, în dosar nu s-a lucrat prea mult, iar pe 23 martie 2021 Parchetul Beiuş l-a şi clasat, pe motiv că accidentul s-a produs “ca urmare a unei împrejurări exterioare, imprevizibile”, adică “topirea zăpezii şi a gheţii de pe acoperişul terasei”, iar obligaţia administratorilor de a curăţa o clădire nu implică şi acoperişul.

Cazul s-ar fi închis dacă tânăra nu s-ar fi încăpăţânat să-şi caute dreptatea, printr-o plângere împotriva soluţiei de clasare, înaintată la Judecătoria Beiuş. Iar judecătorul i-a dat dreptate, dispunând reluarea anchetei, stabilirea răspunderii tuturor celor care au permis înfiinţarea construcţiei nelegale şi a celor care nu şi-au îndeplinit îndatoririle de gospodărire în bune condiţii a complexului şi din vina cărora, “s-a ajuns la vătămarea integrităţii corporale a victimei într-o manieră extrem de gravă” şi cererea expresă „de a sesiza instanţa cu rechizitoriu”.

Gheaţa căzută de pe acoperiş avea cel puţin 20 cm grosime Foto: arhiva personala
Gheaţa căzută de pe acoperiş avea cel puţin 20 cm grosime Foto: arhiva personala

Din nou în anchetă

Tot la insistenţele tinerei, ancheta a fost preluată de Parchetul Curţii de Apel Oradea unde, zilele trecute, noul anchetator a şi pus sub învinuire mai multe persoane fizice şi juridice sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă.  

Primarul din Nucet, Mircea Tuduce, nu are explicaţii. Foto: Bihoreanul
Primarul din Nucet, Mircea Tuduce, nu are explicaţii. Foto: Bihoreanul

Printre suspecţi se numără şi primarul PSD al oraşului Nucet, Mircea Tuduce.

Contactat de corespondentul adevarul.ro, pentru a-şi spune punctul de vedere legat de acuzaţia pentru care a ajuns sub urmărire penală, Tuduce a refuzat să discute, după care, deranjat de întrebări, a pretins că nu are semnal la telefon şi a închis, fără să mai răspundă ulterior nici la SMS.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite