Prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de dioxid de carbon se construiește în România. Detalii despre proiect

0
Publicat:

Lucrările la construcţia fabricii de anvelope Nokian din Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, au fost începute, joi, în prezenţa CEO-ul companiei finlandeze, Jukka Moisio, prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, şi ambasadorului Finlandei în România, Marjut Akola.

În fundaţia viitoarei fabrici a fost îngropată şi o capsulă a timpului Foto: Nokian Tyres
În fundaţia viitoarei fabrici a fost îngropată şi o capsulă a timpului Foto: Nokian Tyres

La ceremonia, care a marcat, joi, începerea lucrărilor, a fost prezent şi primul ministru al României, Nicolae Ciucă, la invitația dlui Jukka Hienonen, Președintelui Consiliului de Administrație al Nokian Tyres. 

Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei automotive în Europa şi în lume. Este o investiţie care arată că România este atractivă, că şi aici se pot face investiţii mari, şi ele pot fi făcute şi în alte regiuni ale României", a declarat premierul.

Premierul Nicolae Ciucă, alături de ambasadorul Finlandei la Bucureşti şi oficiali ai Nokian
Premierul Nicolae Ciucă, alături de ambasadorul Finlandei la Bucureşti şi oficiali ai Nokian

Energia folosită în unitate va fi asigurată din surse regenerabile, la fel ca şi aburul necesar procesului de fabricare a anvelopelor, datorită unui parc fotovoltaic de 85mW construit pe un teren de 87 hectare din apropiere, și că va folosi și materiale reciclate.

Amplasarea fabricii în România ne permite să utilizăm energia verde produsă în apropiere. Angajamentul nostru este să construim o fabrică de producție a anvelopelor durabilă și competitivă", a declarat Jukka Moisio, Președinte și CEO-ul Nokian Tyres. (foto, jos).

Jukka Moisio, Președinte și CEO-ul Nokian Tyres
Jukka Moisio, Președinte și CEO-ul Nokian Tyres

La ceremonie au participat şi președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, dar și alți oficiali români și finlandezi. 

Capsula timpului

În fundația viitoarei fabrici a fost îngropată o „capsulă a timpului” conținând mai multe obiecte cu valoare de simbol: un eșantion dintr-o anvelopă de iarnă, un cod QR ce duce spre site-ul companiei, o cărămidă din prima fabrică Nokian Tyres din Finlanda, semințe de flori reprezentând respectul pentru natură și angajamentul pentru sustenabilitate, o monedă de 1 euro și 1 leu românesc, un tricou Nokian, o poză cu un peisaj de iarnă din Finlanda și una a terenului pe care se construiește fabrica, dar și exemplare din trei ziare locale din Bihor, Bihoreanul, Crişana şi Jurnalul Bihorean. "Astăzi facem istorie!”, a spus CEO-ul Jukka Moisio.

Cea mai mare investiţie din România

Noua fabrică este construită în Oradea, considerat de reprezentanţii Nokian un important nod regional și european pentru multe rute de transport.

Europa Centrală reprezintă o piață importantă pentru Nokian Tyres, iar investiția ne arată angajamentul față de aceasta. Noua fabrică va fi amplasată strategic în apropierea clienților noștri. După o evaluare atentă a peste 40 de locații și a mai multor factori, precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și un mediu de afaceri stabil, am decis că Oradea este cea mai bună opțiune pentru noua noastră unitate", a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 650 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari investiții din România, din ultimii ani. Platforma Nokian va avea o suprafaţă construită de 100.000 de metri pătraţi şi va include și o facilitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor. 

Fabrica preconizează să înceapă producţia cu aproximativ 500 de angajaţi va face angajări atât pentru pozițiile de producție, cât și pentru cele de conducere. Recrutările se vor accelera în 2024 și vor continua până când întreaga forță de muncă a fabricii va fi angajată și unitatea își va începe activitatea, conform oficialilor companiei.

"Vom coopera cu școlile locale din Oradea pentru a oferi viitorilor noștri angajați tipul potrivit de formare. La început, vom folosi cunoștințele interne pe care le-am dobândit când am construit fabrica din SUA și vom aduce aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda în Oradea pentru a ajuta la punerea în funcțiune a unității", a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

6 milioane de anvelope pe an

Primele anvelope, se estimează, că vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024 iar capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme și SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală. 

Producția de anvelope este programată să înceapă în 2025 și va deservi, cu precădere, clienții din Europa Centrală.

 Producția de anvelope comerciale este programată să înceapă la începutul anului 2025.

Pe lângă construirea unei noi fabrici de anvelope pentru autoturisme, la Oradea, Nokian Tyres continuă să își dezvolte capacitatea în cadrul fabricilor existente din Finlanda și SUA și să crească producția contractată către terți. Compania își propune să ajungă la o capacitate globală de 15 milioane de anvelope, până în 2027.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite