Premiera românească a filmului „Morgen”, premiat la Locarno, va avea loc la Salonta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul salontan Marian Crișan a câștigat patru premii la Festivalul de la Locarno. Pelicula „Morgen", turnată integral la Salonta, cu actori orădeni și nu numai, a făcut senzație la prestigiosul festival de film din Elveția.

Regizorul bihorean Marian Crișan a câștigat patru premii la Festivalul de Film de la Locarno

Premiul Special al Juriului de la Festivalul de Film de la Locarno, al doilea ca importanță după Leopardul de Aur, i-a fost oferit sâmbătă seară regizorului Marian Crișan, pentru filmul „Morgen", turnat integral la Salonta, orașul său natal. Biserica Reformată şi Biserica Catolică din Elveţia l-a distins cu Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 20.000 franci elveţieni. Din partea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film „Morgen" a primit cea de-a treia distincţie,  Premiul Don Quijote. Juriul Junior a acordat fimului  Premiul III.

Turnat acasă

„Morgen" este o coproducţie România - Franţa - Ungaria şi prezintă povestea bizară, plină de umor, dar şi de tandreţe, dintre Nelu - bodyguard într-un supermarket din Salonta - şi Behran - un kurd care nu cunoaşte decât limba maternă şi trebuie să ajungă la fiul său, în Germania. Rolul soției personajului principal este jucat de către actrița Elvira Rîmbu, de la Teatrul de Stat Oradea. Aceasta nu a văzut încă filmul. „Faptul că a luat patru premii înseamnă ceva. Sper să aibă succes și în România", a spus Elvira Rîmbu. Aceasta a povestit că, în timpul filmărilor, cel mai dificil i-a fost să meargă cu bicicleta și să vorbească în stil ardelenesc, salontan, deși ea este moldoveancă. Marian Crișan a declarat pentru Adevărul de Seară Oradea că premiera românească a filmului va avea loc la sfârșitul lunii octombrie la Salonta, după care va fi prezentat la Oradea, Cluj, București. „Vrem să pornim de unde am plecat", a explicat regizorul.

Traiectorie ascendentă

În 2008 Marian Crișan a luat premiul Palme d'Or de la Cannes, pentru scurtmetrajul „Megatron". Cu toate acestea, Oana Zăvoranu, căreia i-a regizat un videoclip, nu s-a ferit să-l numească „zero barat", fiindcă a refuzat să-i filmeze și motanul. Filmul „Morgen" a fost deja achiziţionat în Franţa şi Elveţia, fiind distribuit pe plan internaţional. Crișan spune că nu se aștepta la atâtea premii, dar că și-a dorit să-și lanseze filmul într-un mare festival de film.

OradeaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite