O angajată a Ambulanţei Bihor, filmată când culegea flori de soc cu pacientul în salvare, iar un ambulanţier a fost surprins la cumpărături - VIDEO

0
0
FOTO Mircea Moira / Shutterstock
FOTO Mircea Moira / Shutterstock

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor a deschis două anchete interne după ce conducerea instituţiei a primit două filmări care arată cum un echipajul de pe ambulanţă a mers la cumpărături în timp ce transporta un pacient, dar şi cum o asistentă a oprit ambulanţa pe marginea unui drum pentru a culege flori de soc.

În primul caz, ambulanţierul şi asistenta au fost sancţionaţi cu diminuarea salariului. Al doilea caz, în care este implicată aceeaşi asistentă, nu a fost soluţionat încă, pentru că femeia a intrat în concediu medical şi potrivit legii cercetarea disciplinară poate continua când i se termină concediul de boală.

Un fost şofer al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor de la substaţia Marghita, concediat în 2020 pentru că în timpul serviciului părăsise postul pentru a-şi duce maşina personală la o spălătorie auto, şi-a reclamat la conducerea SAJ Bihor şi la Ministerul Sănătăţii doi foşti colegi, filmaţi în situaţii incompatibile cu îndatoririle profesionale.

Un ambulanţier a oprit salvarea la un supermarket „pentru cumpărături”, iar o asistentă a cules flori de soc în timp ce un pacient aştepta în maşină să fie dus în Oradea. Femeia este recidivistă, în 2019 fiind filmată în timp ce fuma în salvarea aflată în misiune, potrivit Bihoreanul.

Conducerea SAJ Bihor a primit reclamaţiile luna trecută, însoţite de două filmări făcute cu telefonul. Potrivit expeditorului, Marin Mierluţ, fost ambulanţier la staţia din Marghita, care a făcut plângerile printr-un avocat, una dintre înregistrări a fost realizată pe 6 iunie, surprinzând o ambulanţă ce avea semnalele luminoase pornite, dar care era oprită pe marginea drumului către Oradea, asistenta Simona Pop culegând flori de soc.

„Echipajul a preluat un pacient din Derna şi s-a decis că trebuia transferat la Oradea. Asistenta a cerut însă şoferului să oprească pe drum ca să culeagă flori de soc”, a explicat BIHOREANULUI Marin Mierluţ.

În filmare se vede cum soţia pacientului a coborât la rându-i din maşină şi discuta cu asistenta. „Se observă că era îngrijorată. Cel mai probabil, această stare de îngrijorare i-a fost creată de faptul că deşi soţul său se afla în autospeciala SAJ Bihor, care avea semnalele lumioase în funcţiune, doamna Pop Simona Andrea (n.r. – asistenta) a preferat să-şi prioritizeze nevoile personale faţă de transportarea pacientului într-un termen cât mai scurt la unitatea medicală”, se arată în sesizarea trimisă de Mierluţ conducerii SAJ Bihor şi Ministerului Sănătăţii.

Cealaltă înregistrare trimisă de fostul ambulanţier, realizată în 18 iunie, îl are ca protagonist pe un şofer al staţiei din Marghita, Ioan Filip, care în acea zi a oprit salvarea în parcarea unui supermarket din oraş, „pentru cumpărături”, tot în timp ce avea un pacient în maşină.

„Filip Ioan, în timp ce se afla în cadrul programului de muncă, se plimba nestingherit prin oraşul Marghita, cu plasa de cumpărături în mână”, se arată în sesizare. Conform acesteia, „numita Pop Simona, în intervalul de timp în care ambulanţierul îşi făcea cumpărăturile, a preferat să stea în curtea staţiei de ambulanţă şi să fumeze, în tot acest timp pacientul aşteptând să fie transferat spre o unitate medicală din municipiul Oradea”.

"Ambulanţierul a spus că a mers să cumpere mâncare pentru copilul din ambulanţă. Acolo s-a finalizat cercetarea disciplinară, el a fost sancţionat cu diminuarea salariului cu 10% timp de trei luni, sancţiunea maximă înainte de a se desface contractul de muncă. Aceeaşi sancţiune a primit-o şi doamna asistentă”, a declarat, joi, pentru News.ro medicul Liciniu Venter, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

"Din punctul nostru de vedere nu se tolerează aşa ceva. Sancţiunea va fi una dintre cele mai dure, având în vedere că a recidivat. Pe mine şi pe colegii mei chiar ne deranjează, pentru că toată activitatea celorlalţi colegi este pusă într-o lumină proastă de o astfel de faptă”, a precizat managerul. 

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite