Noaptea Muzeelor ia startul la Oradea cu importante piese arheologice din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de șase zile orădenii vor avea ocazia de a admira în premieră cele mai reprezentative obiecte de artă și de patrimoniu din Bihor, Europa și Africa de Nord.  Tezaurele dacice din argint, monede și medalioane de aur dar și obiecte de poadoabă, armuri și fresce vor putea fi urmărite de public. De la eveniment nu vor lipsi Art Event-uri și vernisajele celor mai tineri artiști contemporani.

În această seară orădenii sunt așteptați la deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Debutul are loc cu Noaptea Muzeelor car ia startul de la ora 19.15 în sălile Secției de Artă din Palatul Baroc. De această dată, orădenii sunt invitați să admire "Piese de tezaur din colecţia de arheologie a Muzeului Ţării Crişurilor". Cele mai reprezentative piese din Bihor, Europa și Africa de Nord, care sunt propuse să facă parte din tezaur.

Orădenii vor putea vedea piese egiptene aparținând ultimelor dinastii ale Noului Regat, vase antice grecești, piese de podoabă, sau armuri din Evul Mediu. O parte dintre obiecte sunt expuse în premieră.

Oamenii sunt invitați să viziteze în aceeași noapte și Sala de Onoare a Palatului Baroc, unde se vor putea admira frescele care în perioada comunistă au fost acoperite. Expoziţia va avea loc între orele 19.15 şi 24.00, iar intrarea este liberă.

Zilelor Muzeului continuă de marți, după următorul program:

Marți, 17 mai , Ora 17,00, Video Art Event, ediţia a II-a, festival de video art care anul acesta stă sub genericul Microfaliment network.  Organizatori: Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor", Facultatea de Arte Vizuale Oradea, Catedra de arte plastice, Visual Container Milano (Italia) Loc de desfăşurare: Moara răsăritului (Str. Miron Costin nr.21, Oradea)

Miercuri, 18 mai: Ora 10.00: intrare liberă în Muzeele Memoriale "Iosif Vulcan", "Aurel Lazăr", "Ady Endre" precum şi la expoziţiile de la Muzeul Ţării Crișurilor. Pentru grupuri organizate, de minimum 15 vizitatori, se asigură ghidaje la cerere.
Orele 17.30: Vernisaj: Expoziţie de pictură Liviu Suhar. Liviu Suhar este unul din cei mai importanţi artişti plastici contemporani din România. Activează la Iaşi şi a donat Muzeului Ţării Crişurilor 10 lucrări pentru viitoarea secţie de artă a noului muzeu. Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (B-dul Dacia nr.1-3), Sălile Secţiei de Artă

Orele 18.30: Seară de gală: Concert extraordinar al Cvartetului „Varadinum". Organizatori: Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor", Universitatea Oradea, Facultatea de Muzică. Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (B-dul Dacia nr.1-3), Secţia de Artă

Joi, 19 mai Ora 17.00. Vernisaj: Expoziţie de picto-obiecte bizare Hybrid, create de plasticianul orădean Meşter Cantemir . Organizatori: Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor", Universitatea Oradea, Facultatea de Arte Vizuale Oradea, Catedra de arte plastice, Universitatea Oradea. Loc de desfăşurare: Moara răsăritului.

Vineri, 20 mai: Ora 12.00, Vernisaj: Expoziţia Costum de sărbătoare din Ţara Crişurilor. Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr".
Ora 17.30, Proiecţie video „Pulsul Naturii" (Foto: Venczel Mártón, Muzica: Adrian Gagiu). Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite