Jurnal de criză Şomerii orădeni şi-au pierdut speranţa unui job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu recesiunea, Elvira Monea a rămas fără job şi, deşi are mai multe specializări, nu se poate angaja. Pentru şomerii care nu au nici măcar indemnizaţie, soluţia AJOFM o reprezintă cursurile gratuite de recalificare care demarează în aprilie.

Conform statisticilor, numărul şomerilor din Oradea este în scădere de la începutul anului, dar oamenii care nu au loc de muncă sunt din ce în ce mai disperaţi. Majoritatea ies din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor pentru că nu mai beneficiază de indemnizaţie. Elvira Monea este doar un exemplu de om rămas pe drumuri din pricina crizei. „Am lucrat infirmieră la terapie intensivă şi la obstetrică-ginecologie, la Maternitate, 27 de ani”, a spus femeia.

Recalificare de nevoie


După restructurări, Elvira a fost asistent social. „Din păcate eram plătiţi pe proiect, iar finanţările veneau greu şi de multe ori nu primeam salariu”, a spus femeia. Elvira a renunţat şi s-a angajat masor la o policlinică privată. „Am făcut curs de tehnician masor, dar în zadar. Policlinica a dat faliment”, a mai spus femeia. După doi ani de încercări zadarnice, a realizat că nimeni nu o angajează din pricina vârstei. „Fac 55 de ani, niciun angajator nu mă vrea. Ştiu italiană şi spaniolă, mă pricep la copii de la sugari până la 18 ani, dar nu am reuşit să mă angajez nici măcar bonă, nici aici, nici în străinătate”, a mai spus femeia.

Specialiştii AJOFM spun că, în aceste cazuri, soluţia este recalificarea. „Noi organizăm cursurile de recalificare în funcţie de cerinţele care sunt pe piaţa muncii. Aceste cursuri sunt gratuite pentru şomeri”, a spus Maricica Juca, purtător de cuvânt al AJOFM Bihor. „În această lună se fac înscrieri pentru şase cursuri diferite de reformare. Acestea sunt dedicate atât celor care au studii superioare, cât şi celor cu studii medii”, a mai spus Juca.

Cursuri pentru şansa la un nou loc de munca

În aprilie, orădenii se pot înscrie la AJOFM pentru următoarele cursuri: lucrători electronică automatizări, operatori maşini unelte, agenţi de pază fără armă sau pomicultor. Orădenii se pot recalifica şi ca agenţi de vânzări, iar pentru cei cu studii superioare se face un curs de administrator reţele de calculatoare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite