FOTO Un român va reprezenta Statele Unite ale Americii la Campionatele Mondiale de Paraşutism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ivaşcu
Marius Ivaşcu

Orădeanul Marius Ivaşcu s-a clasat pe locul patru la Campionatul Naţional American de Paraşutism, la proba de aterizare la punct fix. Acesta este biletul său pentru Campionatele Mondiale din Dubai.

În ultimul weekend din octombrie, în Arizona s-au desfăşurat probele Campionatului Naţional American de Paraşutism. Printre cei mai buni sportivi s-a numărat şi orădeanul Marius Ivaşcu (30 ani), clasat pe locul patru la proba de acurateţe, de aterizare la punct fix. „Cu punctajul obţinut am ajuns din nou în echipa naţională a Americii. Acesta este biletul meu pentru Campionatele Mondiale de la Dubai, din 2012. Le mulţumesc tuturor antrenorilor mei", spune  Marius Ivaşcu, care nu a uitat de unde a plecat, ajutându-l pe Radu Pantea, fostul său antrenor din România, să ajungă, la rândul său, în Statele Unite ale Americii.

Primul salt în America, în bocanci şi pantaloni sport

Povestea lui Marius Ivaşcu are toate ingredientele unui film despre cum se poate tranforma în realitate „visul american". Orădeanul avea şase ani când a văzut pentru prima dată paraşutişti şi a ştiut imediat că asta e ceea ce vrea să facă în viaţă. Planurile sale nu aveau nimic în comun cu cele ale părinţilor, care doreau să-l trimită la cursuri de vioară sau să-l facă preot. S-a apucat totuşi de paraşutism, în 1997 participând la primul său campionat naţional din România „Am terminat pe ultimul loc, dar am învăţat să fiu ultimul dintre cei mai buni", spune Marius.  Opt ani mai târziu, cu şase sute de salturi la activ, cu un ghiozdan în spate şi un bilet de Miami în mână, a pornit spre o lume nouă. „În prima zi a lui 2006, cu o engleză stâlcită, în bocanci şi cu pantaloni de trening am făcut primul salt în SUA. Era o formaţie de 14 oameni, mai mare decât recordul României, dar ceva normal în State. În trei luni am ajuns instructor de tandem. După un an participam deja la Campionatul Naţional al SUA. Mi-au dat lacrimi la primul salt", îşi aminteşte Marius, care de atunci a întâlnit „zei" ai paraşutismului, recordmeni şi campioni mondiali.

image
image
image

Dă click pe poze pentru a vizualiza mai multe imagini

Nu avea nicio şansă în România

Orădeanul recunoaşte că șansa lui de afirmare a fost plecarea în SUA. De aproape şase ani, Marius trăieşte visul american, în calitate de instructor de paraşutism în Florida şi în New York, având deja peste 4.800 de salturi la activ. „În perioada în care am concurat pentru Aeroclubul României nu am avut șansa să particip la concursuri internaționale. Sunt foarte mulți tineri talentați, dar din păcate sistemul românesc nu funcționează bine. Așa că sunt perceput ca american, pe plan internațional. SUA mi-au dat șansa de a mă afirma", mărturisește Mariuș Ivașcu.

Se pregăteşte intens pentru Campionatele Mondiale de Paraşutism

Marius și-a început anul zburând deasupra emiratului Dubai, la a doua ediție a Campionatului Internațional de Parașutism. „A fost prima mea participare la acest campionat. Am reprezentat SUA, cu echipa națională, şi am ocupat locul 12 din 36 de țări", spune Marius. În luna august 2010, acesta a participat la Campionatul Mondial 2010 din Muntenegru, în calitate de antrenor al echipei naționale a SUA.  „Cel mai important premiu obținut până acum a fost locul doi, în 2009, la Campionatul Național al SUA. Mai importantă decât medaliile este însă pasiunea făcută pentru parașutism în România, copilărind pe aerodrom de la 13 ani" spune Marius care, de anul trecut, antrenează echipa Academiei Militare Americane „West Point", la  aterizarea la punct fix. „Cadeții sunt extraordinari, tineri isteți, plini de calități sportive și foarte competitivi. «West Point» este cea mai importantă și valoroasă instituție de învățământ a Serviciilor Armate din SUA. Cadeții sunt educați să devină liderii Americii, în câțiva ani", spune parașutistul orădean.

„Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat în România este răbdarea"  Marius Ivaşcu, instructor paraşutism

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite