FOTO Căminele Universităţii din Oradea luate cu asalt de studenţii din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Tinerii care care au obţinut un loc în căminele Universităţii din Oradea se pot caza fără probleme. De dimineaţă s-a dat startul cazărilor, astfel că la prânz zeci de studenţi stăteau la rând pentru a primi repartiţia în cameră.

Din judeţ sau din alte judeţe învecinate, studenţii Universităţii din Oradea care au prins unul dintre cele 1359 de locuri disponibile în cămine au venit încă de la primele ore ale dimineţii, pregătiţi să se cazeze. Unii au ales să-şi lase acasă sacoşele încărcate cu mâncare, aducând cu ei doar strictul necesar şi mai mulţi  bani în portofel.

Ioana Riban(19 ani) este din Sălaj şi este studentă în primul an la Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar .„Am ales să locuiesc la cămin pentru că nu am altă alternativă şi totodată este cel mai ieftin. Condiţiile sunt bune şi sunt mulţumită de ceea ce mi se oferă" ne-a spus Ioana. A venit de dimineaţă, singură, cu trenul, şi fără prea multe bagaje. „O să mă duc în oraş şi o să-mi cumpăr tot ce am nevoie. Nu avea rost să car din Zalău lucruri pe care le găsesc şi în Oradea" a mai spus Ioana,

Au fost însă şi studenţi care şi-au adus de acasă lighean, plapumă pernă şi alte lucruri necesare. Gabriela a venit tocmai din Zalău şi, însoţită de apropiaţi, şi-a adus de acasă o mulţime de lucruri.
 
Dă click pe poză pentru a vedea mai multe fotografii

Foto arhivă Ioana nu şi-a adus prea multe lucruri de acasă Gabriela îşi aduce de acasă lucrurile necesare

În acest an cazarea îi va costa pe studenţi cu 10 lei mai puţin lunar, decât în anul universitar precedent. „Toate tarifele de cazare la căminele studenţeşti au scăzut cu 10 lei, iar unele cu 20 de lei", a aprecizat Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea. Explicaţia: în conformitate cu prevederile noi legi a educaţiei, taxa nu trebuie să depăşească diferenţa dintre suma alocate de la Minister şi cheltuielile cu întreţinerea şi personalul. Astfel, Universitatea Oradea a adoptat în şedinta de senat noile preţuri.

La Oradea sunt cele mai ieftine cămine

Universitatea de stat din oraşul de pe Criş dispune de 1.359 de locuri de cazare la cămine, pentru care s-au depus 1.519 de cereri, mai puţine decât anul trecut, când au fost depuse peste 1.600 de solicitări. Universitatea are circa 21.000 de studenţi. „Pentru studenţii subvenţionaţi, cazarea la căminele C1 şi C2 costă 70 de lei, dacă vor opta pentru camerele cu 4 sau 5 paturi. În cele cu 3 locuri, cazarea este de 90 de lei pe lună. Studenţii la cu taxă vor plăti 130 de lei într-o cameră cu 4 sau 5 paturi în timp ce pentru camera cu 3 paturi vor plăti 140 de lei" a spus Răducu Şerbănescu, preşedintele studenţilor.

Pentru cazarea la căminele C3 şi C4 studenţii de la locurile bugetate vor scoate din buzunar 60 de lei. Pentru aceleaşi cămine studenţii de la taxă vor plăti 110 de lei. „Camerele din căminele studenţeşti au internet, cablu TV, pat şi mobilier", a mai spus Răducu Şerbănescu. El a mai precizat că nu toate camerele au baie în cameră.  

Alternativă: garsoniera de 252 de lei

Studenţii care nu au prins un loc în cămin sau nu doresc să se cazeze aici pot opta pentru o chirie în oraş. Agenţii imobiliari susţin că de la începutul acestei luni se simte o creştere semnificativă pe piaţa chiriiilor.

„În ultimele săptămâni numărul solicitărilor în ce priveşte chiriile este mai mult decât dublu. Se caută în principal apartamentele cu două camere, dar şi apartamentele cu o cameră sau garsoneierele. Studenţii caută în special apartamente centrale pentru a fi cât mai aproape de Universitate", ne-a spus Valentin Catană, director la o agenţie imobiliară.

Preţul unei chirii la un apartament cu două camere porneşte de la 150 de euro (630 de lei) şi poate ajunge chiar şi la 300 de euro (1.260 de lei). Chiria la un apartament cu o cameră sau o garsonieră porneşte de la 80 de euro (252 de lei) şi poate fi chiar şi de 150 de euro (630 de lei), în funcţie de finisaje, dotări şi zona în care este situat imobilul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite