Fostul primar Adrian Domocoş, condamnat la 7 ani de închisoare. Episcopul Virgil Bercea, achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al municipiul Beiuş a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA. În aceeaşi cauză, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost achitat, în timp ce mai mulţi funcţionari ai Primăriei Beiuş au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au decis să-l condamne pe Adrian Domocoş, în total, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, după ce instanţa a anulat suspendarea executării pedepsei încasate de fostul primar din Beiuş, într-un alt dosar la Înalta Curte. Practic, în această cauză Domocoş a fost condamnat la trei ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de patru ani din dosarul Top Construct.

De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea armei şi a muniţiei deţinute ilegal de Domocoş şi i-au interzis acestuia mai multe drepturi. Episcopul Virgil Bercea a fost achitat de ambele acuzaţii.

Achitat a fost şi secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin Mihăilă, dar şi contabila instituţiei, Stela Iambor.

În schimb, mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Beiuş au primit pedepse cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei. Doina Daniela Blaga şi Nelu Florin Morgovan, din cadrul Biroului Impozite şi Taxe din Primăria Beiuş au fost condamnaţi fiecare la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani, Ioan Uşvat, şef Compartiment urbanism în cadrul Primăriei Beiuş a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe un termen de 2 ani, Viorel Mateaş, secretar al Primăriei Beiuş a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare tot cu suspendare şi 3 ani de supraveghere. George Laurenţiu Bunea, administrator al unei societăţi comerciale a fost şi el condamnat la cinci luni de închisoare tot cu suspendare. Sechestrul instituit pe bunurile unora dintre inculpaţi a fost ridicat, instanţa constatând că prejudiciul imputat acestora a fost achitat. Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Oradea a fost atacată la Înalta Curte.

La finele lui 2014, primarul Adrian Domocoş era arestat fiind acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Totodată, Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei era acuzat de dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, Domocoş a cerut şi a primit în concesiune, în 2011, de la protopopul greco-catolic din Beiuş, o clădire, proprietatea bisericii, pentru o firmă despre care procurorii DNA Oradea susţin că i-ar aparţine edilului.

 Imobilul a fost concesionat pentru 29 de ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş, administrată de Raveca Pop, mama lui Domocoş. În schimb, primarul de Beiuş ar fi promis că va susţine interesele bisericii greco-catolice în zonă.

Pentru spaţiul comercial primit de la biserică firma lui Domocoş achita o chirie de numai 3.000 de lei, pe an, ulterior Alge Dom Com SRL Beiuş subînchiriindu-l unei sucursale bancare pentru 2.000 de euro lunar, o sumă de zeci de ori mai mare.

 Procurorii l-au acuzat pe Adrian Domocoş şi că a favorizat neplata taxelor şi impozitelor din partea episcopiei, dar şi că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor.

Concret, deşi Episcopia avea nu mai puţin de 51 de spaţii comerciale pentru care încasa chirii, acestea nu au fost declarate la primărie şi, în consecinţă, nu au fost achitate impozitele şi taxele, prejudiciul calculat ridicându-se la peste 300.000 de lei.

Primarul ar fi "închis ochii" şi în cazul unui magazin de peşte deţinut tot de Episcopie, care funcţiona fără autorizaţie, dar şi în cazul unor lucrări la un alt imobil, tot proprietatea bisericii greco-catolice, care au fost efectuate fără autorizaţiile necesare.

 În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Mihăilă, extinzându-se apoi şi asupra contabilei instituţiei. La audieri la DNA a ajuns şi episcopul Virgil Bercea, anchetatorii bănuind că primii doi au acţionat cu acceptul acestuia.

Spaţiul oferit aproape gratuit de către Episcopie primarului nu ar fi fost, potrivit anchetatorilor, decât o şpagă mascată pentru care, în schimb, Domocoş a scutit biserica greco-catolică de plata taxelor şi impozitelor, oferindu-i protecţie. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată şi alte persoane, între care secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin, inculpat pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii, contabila şefă Stela Iambor şi un om de afaceri, George Bunea, pentru infracţiuni similare.

Au fost trimişi în judecată, de asemenea, secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi un referent de la Biroul Arhitectului Şef, Ioan Uşvat, care semnaseră documentele emise în fals pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de firma primarului de la Episcopie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite