Campionul K1 traficant de droguri. Cum a vrut să fugă de procurorii cărora tocmai le vânduse cannabis de 4.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Maxim, luptător de K1 FOTO Facebook
Adrian Maxim, luptător de K1 FOTO Facebook

Multiplu campion naţional şi câştigător a numeroase competiţii internaţionale, luptătorul K1 Adrian Maxim a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru trafic de droguri în formă continuată după ce a încercat să vândă unui ofiţer sub acoperire un kilogram de cannabis.

În vârstă de 30 ani, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Oradea, luptătorul K1 Adrian Maxim este unul dintre cei mai cunoscuţi luptători K1 la categoria sa de greutate - 65 kilograme. Iubit de colegii de echipă şi adulat de copii, Maxim a intrat în ring din anii liceului, întâi în meciuri de kick box, apoi în lupte în sistem K1 şi kempo, depăşind de-a lungul anilor adversari dificili şi cu mult mai multă experienţă.  

În ianuarie 2018, în cadrul galei Fighters League organizate la Reşiţa, de pildă, Maxim s-a impus la categoria 65 kilograme în faţa italianului Samuele de Meis, contribuind astfel la victoria României în faţa selecţionatei similare a Italiei. Ulterior, în martie 2018, bihoreanul s-a impus în finala disputată în Germania în faţa ugandezului Ronald Mugula, devenind campion mondial la kickbox.

Gloria nu i-a adus şi încasări pe măsură, sportivul având o situaţie materială precară, după cum spun surse din ancheta DIICOT, lipsa banilor fiind, de altfel, şi motivul pentru care Maxim ar fi acceptat să tranzacţioneze droguri.

Droguri doar en-gros

Potrivit rechizitoriului transmis la solicitarea Adevărul.ro în formă cenzurată, cercetările în cazul sportivului au debutat în dimineaţa de 19 noiembrie 2018, ca urmare a unor informaţii primite de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Oradea, potrivit cărora, luptătorul K1 oferă spre vânzare, prin Oradea, cantităţi mari de cannabis, contra sumei de 400 euro/100 grame şi cocaină contra sumei de 100 euro/gram.

Poliţiştii au anunţat Serviciul Teritorial Oradea al DIICOT, cerând deschiderea unui dosar penal pentru trafic de droguri de risc (cannabis), pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani, dar şi pentru trafic de droguri de mare risc (cocaină), pentru care pedeapsa e mult mai aspră, între 7 şi 15 de ani de detenţie.

Ancheta a fost coordonată de procurorul Nicolae Creivean, care  a decis să folosească doi investigatori sub acoperire, care au primit termen de 60 de zile să stabilească o relaţie cu sportivul dar şi sursa drogurilor pe care acesta le plasa pe piaţă.

În aceeaşi zi, în jurul orei 11.30, cei doi investigatori sub acoperire au luat legătura cu procurorul: aveau deja o întâlnire cu Maxim, care le-a promis 1 kilogram de cannabis, în schimbul sumei de 4.000 euro.

Ambuscada de la Jumbo

Tranzacţia a fost stabilită pentru ora 14.00, în aceeaşi zi de 19 noiembrie, iar investigatorii trebuiau să se întâlnească cu sportivul în parcarea complexului comercial Auchan din Oradea, lângă magazinul Jumbo. 

Maxim s-a lăsat aşteptat. A ajuns cu o întârziere de o jumătate de oră, parcându-şi bolidul lângă autoturismul în care îl aşteptau "clienţii". Unul dintre investigatori a ieşit şi a urcat în maşina luptătorului, care a pornit împreună cu el spre o stradă din apropiere.

Cei doi au fost plecaţi aproximativ 15 minute, dar au fost urmăriţi, însă, de mai multe echipaje de poliţie implicate în acţiune. "L-au observat pe inculpat că, după ce a plecat din parcarea magazinului împreună cu colaboratorul autorizat, s-a întâlnit cu o altă persoană de sex masculin care se afla într-un autoturism VW Golf". 

Sportivul a preluat de la acesta o cutie de carton pe care a înmânat-o apoi, la întoarcerea în parcarea Auchan, investigatorului sub acoperire, care s-a întors la maşina în care îl aştepta partenerul său. 

Când au deschis cutia, cei doi au găsit circa 1 kilogram de substanţă vegetală cu miros înţepător, specific pentru cannabis, învelită în mai multe folii din plastic transparent. „Cumpărătorul” a luat plicul cu cei 4.000 euro, preţul pentru „iarbă”, şi s-a întors la maşina lui Maxim.

Imagine indisponibilă

În acel moment, maşina sportivului a fost înconjurată de mai multe echipaje de poliţişti. Maxim nu a vrut, însă, să se lase prins. A pornit în trombă, lovind puternic unul din autoturismele Brigăzii pentru Operaţiuni Speciale fără să rănească pe cineva. "În timpul procedurilor de imobilizare, inculpatul a suferit o mică zgârietură între sprâncene, fără să aibă nevoie de îngrijiri medicale", se precizează în rechizitoriul semnat de procurorul Creivean. După imobilizarea sportivului, poliţiştii au găsit asupra lui şi cei 4.000 euro încasaţi, seriile bancnotelor fiind cele folosite pentru flagrant.

Cannabis de Bihor

După încătuşarea lui Maxim, o echipă a BCCOA Oradea a pornit spre strada de unde acesta venise cu cutia de "iarbă" şi unde furnizorul drogurilor, individul din Golf - Bogdan Sălăjan, un tânăr din Girişu de Criş, aştepta ca sportivul să se întoarcă şi să-i aducă banii. 

Atât Sălăjan, cât şi Maxim au fost conduşi la sediul DIICOT Oradea, pentru audieri, iar în timpul interogatoriului, sportivul  a recunoscut că drogurile provin de la Sălăjan şi că tot lui urma să-i predea şi cei 4.000 de euro, mai puţin comisionul, un anume procent, "fără să cunoască exact suma", scrie în actul de acuzaţii.

Potrivit rechizitoriului, Maxim a negat că ar fi făcut şi alte tranzacţii, fiind contrazis, însă, de Bogdan Sălăjan. Bihoreanul a declarat în faţa procurorilor că "iarba" provine din cultură proprie, din seminţe luate în perioada în care lucrase în Spania. I-au ieşit două plante de pe care a recoltat mai multe kilograme de cannabis, fără să poată preciza cantitatea exactă. A spus doar că, înainte de flagrant cu câteva săptămâni, Maxim îi mai găsise cumpărător pentru încă 750 grame de cannabis, pentru care a încasat 13.500 lei, comisionul sportivului fiind de 1.500 lei.

Imagine indisponibilă

 Sălăjan i-a condus pe poliţişti la casa din Giriş, unde în cămară avea două borcane cu o jumătate de kilogram de muguri de cannabis, iar apoi şi la casa fratelui său, folosită în realitate tot de el, unde, în pod, avea întinse la uscat, pe sfoară, mai multe plante, de pe care poliţiştii au strâns alte aproape 6 kilograme de muguri şi frunze, totalul fiind de circa 8,25 kilograme de cannabis.

Imagine indisponibilă

Sărbători în Arestul Poliţiei

Reţinuţi pentru 24 de ore în ziua flagrantului, ulterior atât Adrian Maxim, cât şi Bogdan Sălăjan au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar pe 11 decembrie au fost trimişi în judecată, ambii fiind inculpaţi pentru trafic de droguri de risc în formă continuată. În cazul sportivulului, bănuit iniţial şi de trafic de cocaină, anchetatorul a renunţat la această acuzaţie, din lipsă de dovezi.

Procesul celor doi a început în Camera Preliminară a Tribunalului Bihor, unde instanţa analizează legalitatea probelor şi a rechizitoriului, precum şi modul în care procurorii au respectat procedurile de anchetă. În ciuda cantităţii mari de droguri găsite la cei doi traficanţi, pe 12 decembrie, judecătorul a decis să schimbe măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Decizia a fost contestată, însă, de procurorii DIICOT Oradea, iar în urma dezbaterilor desfăşurate la Curtea de Apel Oradea, judecătorul de drepturi şi libertăţi a desfiinţat soluţia Tribunalului şi a decis să menţină măsura arestului preventiv, atât pentru  luptătorul K1, cât şi amicul său din Girişu de Criş, care vor rămâne deocamdată în spatele gratiilor. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite