VIDEO Lunga aşteptare a pelerinilor. Numărul celor care au ajuns pe la racla Sfintei Parascheva se apropie de 100.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii se odihnesc pe treptele din jurul Catedralei Mitropolitane
Pelerinii se odihnesc pe treptele din jurul Catedralei Mitropolitane

Până vineri seară, prin baldachinul unde sunt aşezate moaştele Sfintelor Parascheva şi Muceniţa Tacla au trecut în jur de 90.000 de credincioşi. Alte mii de persoane aşteaptă în ploaie să ajungă la raclă.

Centrul Iaşiului a devenit neîncăpător în ajunul Hramului Sfintei Parascheva. Rândul pelerinilor se întinde pe câţiva kilometri, oamenii aşteptând 5-6 ore pentru a ajunge la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Dacă până vineri la prânz vremea a fost foarte frumoasă, cu câteva ore înainte de „ziua“ Sfintei a început o ploaie mocănească, ceea ce pune la încercare rezistenţa pelerinilor.

Potrivit estimărilor, până vineri la prânz au fost în jur de 90.000 de credincioşi, dar cel mai mare aflux este aşteptat sâmbătă, când are loc sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei. Cu tot cu cei care vor ajunge în weekend la Iaşi, numărul credincioşilor prezenţi la hram ar putea ajunge la 150.000-200.000. Totodată, în această săptămână 160 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 14 au ajuns la spital, majoritatea pe fondul oboselii.


Cei mai mulţi pelerini care au ajuns la Iaşi au venit din sudul şi centrul ţării. Vineri la prânz, s-a aşezat la rând şi un grup din Galaţi. Constanţa Badiu (64 de ani) spune că a ajutat-o foarte mult credinţa în Dumnezeu, mai ales după ce în urmă cu doi ani a fost operată de cancer.


În această seară, de la ora 21.00 până la 3.00 va fi oficiată „Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva combinată cu a Sfintei Mari Muceniţe Tecla – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană) şi Sfânta Liturghie“.

Potrivit programului anunţat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sâmbătă dimineaţă de la 7.00 va avea loc Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile şi Slavoslovia Mare, în Catedrala Mitropolitană. De la ora 9.00 la 13.00 are loc Sfânta Liturghie pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt. După slujbă, Primăria Iaşi şi mai mulţi sponsori vor împărţi în jur de 60.000 de sarmale, la cantina din apropierea Catedralei Mitropolitane.

PROGRAMUL RELIGIOS AL HRAMULUI DIN 2017

Verdictul dur al unui fost preot român: „Pupatul unor cadavre ciopârţite este una dintre cele mai odioase forme de exprimare a unor aspiraţii umane“

Obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce le este interzis femeilor pe 14 octombrie, ziua în care se împart lipii şi must

FOTO VIDEO Mercurialul pelerinajului la Sfânta Parascheva. Câţi bani dau credincioşii pe pomelnice şi pe suveniruri religioase

FOTO Iaşiul, luat cu asalt de comercianţi ambulanţi



 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite