Tragedia mobilizează românii! Moartea violentă a unui ieşean în Cipru a mişcat o întreagă comunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul Cătălin Petrică Chelaru, stabilt în Pafos, Cipru şi-a pierdut viaţa joi, pe 25 octombrie, în urma unui accident de circulaţie, în timp ce mergea pe bicicletă pe vechiul drum Limassol-Pafos, zona Kouklia. Acesta a fost lovit de o maşină şi călcat de alta.

Conform grupului românilor din Cipru, "The Romanian Newspaper in Cyprus", Cătălin Petrică Chelaru, în vârstă de 45 de ani, din Cartierul Tătăraşi, din Iaşi, a fost lovit de o maşină condusă de un şofer englez, în vârstă de 58 de ani, în data de 25 octombrie, în jurul orei 20.00, când circula pe vechiul drum Limassol-Pafos, zona Konia- Kouklia. După ce a fost lovit, el a fost aruncat pe partea opusă a carosabilului, unde o altă maşină a trecut peste el, lovindu-l mortal. Românul a fost transportat de urgenţă la Spitalul General din Pafos, unde medicul de gardă a constatat decesul acestuia. Un test de alcoolemie a arătat că şoferul care l-a lovit nu a fost băut. El a fost arestat, ca parte a anchetei poliţiei", se arată într-o postare pe reţeaua de socializare Facebok a respectievi comunităţi.

Drama familiei ieşeanului a continuat, deoarece costurile repatrierii trupului acestuia depăşeau posibilităţile financiare. Pompele funebre din Cipru au cerut pentru repatrierea decedatului, suma de aproximativ 1.500 euro. "Se pare ca românul nu avea în momentul accidentului niciun loc de muncă, de peste 3 luni, în trecut el lucrând la o firmă de colectat fier vechi. Câţiva români sufletişti din Pafos, Nicosia, Limassol au început, din data de 27 octombrie, o chetă, făcând şi 5 cutii pentru donaţii", se mai arată în pagina grupului.

Sprijin şi pentru drama altei familii

Românii stabiliţi în Cipru sau aflaţi la muncă acolo s-au unit şi au venit în ajutorul familiei ieşeanului. Aceştia au reuşit să strângă peste 3.000 de euro, sumă care a acoperit cheltuielile de repatriere şi cele cu înhumarea acestuia.

Drept mulţumire, familia lui Cătălin a trimis un mesaj tot prin intermediul publicaţiei The Romanian Newspaper in Cyprus, căruia i-au ataşat şi câteva versuri scrise de ieşean. "Chelariu Marius şi Chelariu Cristinel Constantin: "Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să ducem acasă trupul fratelui nostru. Suntem conştienţi că am avut, astfel, o şansă, şi stim că acest lucru se datorează mai ales fratelui nostru care nu mai este, Chelariu Cătălin Petrică. A fost un om cu suflet bun, şi asta s-a văzut şi în felul în care a fost ajutat şi acum.

Probabil românii plecaţi de acasă înţeleg mai bine prin ce trece o familie care îşi pierde pe cineva drag în ţara străină şi doreşte să îl înmormânteze acasă, de la complicata birocraţie la tot felul de alte necazuri. Şi înţeleg şi cât de greu a fost şi pentru noi, pentru toată familia, dar poate şi pentru mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe fratele nostru.

S-au strâns în total 3.189, 23 euro şi 20 ron, din care 2.375 euro + 20 ron au fost plătiţi pentru cheltuieli cu pompele funebre pentru fratele meu aici şi în Romania, iar 814 euro i-am donat, în numele fratelui meu şi al dumneavoastră, pentru repatrierea altui român mort in Cipru, Bucurel Petrut, care stă la morgă în Nicosia şi pentru ajutorarea unui tânăr român aflat acum în comă la Spitalul General din Nicosia, la Terapie intensivă. Mulţumim şi Ambasadei României, domnului Consul Valentin Munteanu, dar şi ziarului "RO-MANIA" din Cipru, pentru felul în care am fost înţeleşi. Încheiem, mulţumindu-vă încă o dată, cu un poem scris de fratele meu Cătălin, şi publicat în anul 2000:

Această frumuseţe imposibilă - de Cătălin Chelaru


Mă voi opri, aproape străin...
Va fi intr-o joi

Pe un fundal fabulos
Să-mi presari peste paşi câteva clipe!
Câte-o privire din când în când!
Sau mai bine
Mâna ta ocupată
De aici încolo am să ştiu
Orice cu degetele mele,

Trebuie să le vânezi continuu..."

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite