"Recolta" de bombe uriaşe pe noua pistă a Aeroportului Iaşi creşte de la o oră la alta. Încă 26 de proiectile de aviaţie neexplodate au fost găsite de pirotehnişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pirotehniştii ieşeni lucrează la curăţarea unui proiectil
Pirotehniştii ieşeni lucrează la curăţarea unui proiectil

Construcţia noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi reprezintă o adevărată aventură pentru muncitorii angajaţi la excavare. Suprafaţa delimitată pentru amenajarea acesteia este plină de bombe neexplodate din al Doilea Război Mondial.

În cursul zilei de ieri, 5 septembrie, specialiştii ISU Iaşi mobilizaţi la şantierul noii piste a Aeroportului Iaşi au descoperit în acelaşi loc 23 de proiectile de mari dimensiuni, neexplodate, provenind din al Doilea Război Mondial.

Oficialii care iau parte la misiunea de decontaminare spun că, cel mai probabil, este vorba despre un depozit. În total, de marţi, 2 septembrie, şi până în prezent, au fost descoperite în preajma Aeroportului Iaşi 33 de proiectile de aviaţie de mari dimensiuni:

- 26 bombe de aviaţie exploziv-brizante de calibru 70 kg de provenienţă germană;
- 4 bombe de aviaţie exploziv-brizante 500LB de provenienţă britanică;
- 1 bombă de aviaţie, incendiară, calibru 35 kg cu focos ELAZ;
- 1 bombă de aviaţie, incendiară, calibru 70 kg cu focos ELAZ;
- 1 proiectil explozibil de 47mm.

Specialiştii ISU continuă şi în cursul zilei de astăzi operaţiunile de asanare, urmând ca bombele să fie distruse în cursul săptămânii viitoare, în cadrul unei operaţiuni speciale.

"Activitatea conctructorului a fost sistată în perimetrul care este supus decontaminării specifice. Având în vedere lucrările de amploare la nouă pistă a Aeroportului Iaşi, constructorul îşi va continua activitatea în celelalte puncte de interes ale şantierului, după decontaminare. Bombele nu sunt în perimetrul funcţional al Aeroportului Iaşi, activitatea aerogării desfăşurându-se în condiţii obişnuite. Pasagerii şi publicul larg nu au fost şi nu sunt în pericol, zborurile de pe şi către Aeroportul Iaşi fiind derulate în siguranţă", a precizat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Iaşi.

Mai puteţi citi:

Pericol de explozie la Aeroportul Iaşi. 15 bombe uriaşe au fost descoperite în zona pistei de aterizare

Culmea festivismului. Mitropolitul Moldovei, chemat să sfinţească o cupă de pământ ridicată cu excavatorul în preajma Aeroportului Internaţional Iaşi
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite