Protest motorizat al locuitorilor din Bârnova. Oamenii nemulţumiţi au ajuns până în faţa Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Grup Drumul spre Bârnova- Ruşinea Iaşiului
FOTO Grup Drumul spre Bârnova- Ruşinea Iaşiului

Zeci de persoane care au case pe şoseaua Bârnova şi care circulă pe un drum distrus de lucrările la reţelele de utilităţi au protestat luni.

Ieşenii au plecat cu maşinile în coloană de pe drumul distrus până în faţa Primăriei, aici au afişat bannere şi au cerut urgentarea lucrărilor de asfaltare. Au fost primiţi de oficialii municipalităţii, care au pasat responsabilitatea firmelor de utilităţi. „Municipalitatea este alături de locuitorii din zona şoselei Bârnova, dar întârzierile sunt generate de DelGaz Grid SA!“, au transmis oficialii Primăriei.

Locuitorii de pe Şoseaua Bârnova se plâng că din 2017 aşteaptă refacerea unui drum de doar 2,5 kilometri. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au transmis că au contract de execuţie a lucrărilor din august 2017 cu asocierea Viarom Construct SRL - Conest SA. „Municipalitatea a notificat furnizorii de utilităţi (ApaVital SA pentru apă şi canalizare, respectiv DelGaz Grid SA pentru electricitate şi gaz) să îşi finalizeze propriile investiţii şi lucrări care afectează calea rutieră. Este de subliniat faptul că modernizarea şoselei nu poate începe decât după ce toate intervenţiile la reţelele de utilităţi sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât proiectul tehnic prevede realizarea unui drum betonat, pe care următoarele intervenţii nu vor mai fi permise. De asemenea, trebuie menţionat că la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, furnizorii de utilităţi nu anunţaseră că au investiţii programate“, au explicat oficialii Primăriei Iaşi.

Protest Barnova

Ulterior, atât ApaVital SA, cât şi DelGaz Grid SA au anunţat că intenţioneză să realizeze investiţii proprii pe şoseaua Bârnova şi au solicitat certificat de urbanism şi autorizaţie de construire în acest scop. „Iniţial, DelGaz Grid SA, cea ale cărei intervenţii au afectat mai puternic trama stradală, şi-a asumat un grafic de lucrări potrivit căruia acestea ar fi trebuit încheiate pe 30 iunie 2018. Acest grafic a însoţit o autorizaţie de construire eliberată de municipaitate în luna aprilie a acestui an şi care viza o investiţie în înlocuirea de conducte şi branşamente, însoţită de obligaţia realizării lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere afectate“, mai detaliază reprezentanţii Primăriei. 

DelGaz Grid SA a solicitat prelungirea termenelor, noul grafic de lucrări fixând data finalizării lucrărilor, inclusiv a celor de reparaţii, la 1 noiembrie: „În ultimul răspuns oficial, transmis pe 8 octombrie, DelGaz Grid SA a informat Primăria că la acel moment avea în derulare o procedură de achiziţie pentru lucrările de refacere a infrastructurii rutiere afectate de lucrări şi că va respecta termenul de 1 noiembrie. În cursul zilei de vineri, 19 octombrie, reprezentanţii conducerii DelGaz Grid SA au informat conducerea Primăriei că au încheiat procedura de achiziţie menţionată, în valoare de circa 1 milion de lei, şi au promis că în cursul zilei de astăzi, 22 octombrie, vor emite comanda de începere a lucrărilor de reparaţii. Potrivit angajamentului conducerii DelGaz Grid SA, aceste lucrări ar urma să dureze între 15 şi 30 de zile, în funcţie de condiţiile meteorologice“.  Abia după 1 noiembrie, Primăria va amenda furnizorul de utilităţi pentru fiecare zi de întârziere.

   

Pe de altă parte, municipalitatea a anunţat că pentru a reduce praful creat de lucrările din zonă, Salubris SA va uda şoseaua de trei ori pe zi. Valoarea lucrărilor de refacere a şoselei Iaşi - Bârnova, de la intersecţia cu şoseaua Bucium până la limita cu comuna Bârnova, costă 6,1 milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite