Proiect de milioane de lei sortit eşecului: registrul agricol electronic zace nefolosit în birourile funcţionarilor de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii din primării se plâng că registrul agricol electronic îi supraaglomerează FOTO: Arhivă
Funcţionarii din primării se plâng că registrul agricol electronic îi supraaglomerează FOTO: Arhivă

Pe registrul agricol electronic din mediul rural se aşează praful, la propriu. Funcţionarii se plâng că platforma online care a costat 6,4 milioane de lei este prea complicată şi greoaie pentru cunoştinţele lor de IT. Mai mult, primarii spun că ar trebui o persoană care să se ocupe exclusiv de acest registru, dar că nu îşi permit să facă angajări.

Sătenii din 15 comune din judeţul Iaşi au o facilitate pe care însă nu o explorează, deşi a costat milioane de lei. Este vorba despre registrul agricol electronic, cu ajutorul căruia ar fi putut afla, online, noutăţile în ceea ce priveşte hotărârile de Consiliu Local, date despre terenurile pe care le au, precum şi valoarea impozitelor pe care trebuie să le achite.

Numai că deşi a trecut jumătate de a de la lansarea portalului, funcţionarii primăriilor nu au reuşit să introducă decât 10% din datele familiilor din comune. 

‘’Am introdus datele pentru 100 de familii din totalul de o mie pe care le avem în evidenţe. Problema este că noi suntem supraaglomeraţi, iar registrul electronic nu ne uşurează deloc munca, este greoi, complex, prea complicat. Este creat pentru cineva care are cunoştine solide de computere, nu ca noi care ne descurcăm, dar la un nivel mai uşor. Pierdem zile întregi şi introducem foarte puţine date. Cred că am să-mi iau de lucru acasă pentru că la serviciu avem multe alte probleme de rezolvat şi nu reuşim să introducem datele’’, spune ing. Nicolina Scopos, resposabil al Registrul Agricol în comuna Moşna. 

De altfel, primarii recunosc că personalul pe care îl au este insuficient pentru volumul de muncă pe care îl cere registrul agricol electronic, dar mărturisesc că nu îşi permit să plătească noi angajaţi. 

‘’Bugetul nostru este mic, abia ne permitem să ne plătim cei 5-6 angajaţi pe care îi avem. O să facem eforturi şi din vară sperăm să aducem o persoană cu cunoştinţe de IT care să se ocupe doar de registrul electronic. La noi, funcţionarii au mai multe sarcini, se ocupă de mai multe compartimente şi nu mai reuşesc să facă faţă şi registrului’’, spune Georgel Popa, primarul comunei Moşna. 

Registrul agricol electronic a fost realizat de Consiliul Judeţean Iaşi cu finanţare europeană. 

Vă mai recomandăm:

Investiţie inutilă la Iaşi. Într-un sat fără elevi se construieşte o şcoală imensă. Jumătate dintre clasele în care s-au băgat sute de mii de euro vor fi goale

Groapă în loc de şcoală. În judeţul Iaşi s-a bătut recordul: în trei ani s-a săpat doar fundaţia pentru o nouă unitate de învăţământ

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite