Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, îşi spiona iubita cu ajutorul poliţiştilor locali. Amanta a primit cadou un telefon care avea instalat un soft de tip spy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Samson FOTO Facebook
Adina Samson FOTO Facebook

Edilul Iaşului, Gheorghe Nichita, i-ar fi făcut cadou amantei sale un telefon mobil de ultimă generaţie în care, în prealabil, un angajat al Poliţiei Locale ar fi instalat un soft de spionaj.

Informaţia apare în referatul de arestare pe care procurorii DNA l-au întocmit pe numele primarului Iaşului. În acelaşi document se arată că edilul ar fi supravegheat-o, prin intermediul şefilor Poliţiei Locale, timp de mai multe luni, pe amanta sa. Surse juridice au precizat, pentru "Adevărul", că aceasta ar fi Adina Samson (33 de ani), angajată a Primăriei Iaşi, care, conform aceloraşi surse, ar fi făcut denunţul la DNA. 

"În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ştefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop. Această aplicaţie de tip “spy”, a fost instalată din dispoziţia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate", au precizat procurorii. 

Edilul Iaşului, Gheorghe Nichita (PSD), a fost încarcerat pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentat în cursul zilei de vineri, 1 mai 2015, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Gheorghe Nichita, liderul PSD Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, este acuzat oficial de abuz în serviciu.

Pe lângă, Nichita, procurorii i-au mai reţinut pe Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pe Ştefan  Avârvarei, şeful serviciului de urbanism de la Poliţia Locală.

Joi, procurorii anticorupţie au efectuat 21 de percheziţii la Primăria Iaşi, Poliţia Locală, Salubris şi în alte locaţii, printre care şi vila primarului Gheorghe Nichita, de unde au fost ridicate mai multe bunuri.

image

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita (PSD), dus de mascaţi la audieri, la DNA Bucureşti


Comunicatul integral al DNA

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 30.04.2015 respectiv 01.05.2015, a inculpaţilor:

 NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 

- instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, 

- instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI, director general al Poliţiei Locale Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale),

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 

AVÎRVAREI ŞTEFAN, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 

- infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 

- acces ilegal la un sistem informatic, 

- operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 

În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii  Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pe alte persoane din cadrul instituţiei pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
 

În aceeaşi perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi inculpaţi, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.


În acelaşi context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare, în valoare de 2.000 lei, în contul unui angajat al unei instituţii publice, aflată în subordinea acestuia din urmă 

Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităţilor de supraveghere. 


Acest lucru a avut drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iaşi şi producerea unei pagube în acelaşi cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.


De menţionat este faptul că, activităţile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ţinut la curent în timp real, continuau şi atunci când acesta era plecat din localitate. În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ştefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop. Această aplicaţie de tip “spy”, a fost instalată din dispoziţia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.


În cursul aceleiaşi luni, primarul municipiului Iaşi, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ştefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând persoanei supravegheate, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Inculpaţilor Nichita Gheorghe, Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca aceştia să fie prezentaţi, la data de 01 mai 2015, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite