Premieră medicală în Iaşi: transplant de rinichi între gemeni care au 46 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii din Bârlad care fost supuşi transplantului de rinichi FOTO Ziarul de Iaşi
Fraţii din Bârlad care fost supuşi transplantului de rinichi FOTO Ziarul de Iaşi

După o intervenţie chirurgicală de patru ore, medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” Iaşi, Centrul de Transplant Renal, au încheiat o operaţie în premieră: „primul transplant de la donator viu frate geamăn“.

Doi fraţi din Bârlad sunt protagoniştii unei poveşti impresionante. Costel şi Cornel, acum în vârstă de 46 de ani, au fost despărţiţi la naştere, abia la şapte ani au aflat că sunt gemeni, iar de atunci au ţinut legătura. Provin dintr-o familie numeroasă cu 18 copii, dar acest fapt nu a slăbit legătura dintre ei. Cornel Lupu a trăit încă de mic doar cu un rinichi, însă până anul trecut nu a avut niciodată probleme de sănătate. După ce a fost iagnosticat cu o boală care duce la insuficienţă renală, fratele său Costel a decis să-i doneze un rinichi.

„Viaţa fratelui meu m-a determinat să-l ajut. Nu am vrut să-l văd făcând dializă şi suferind. Am făcut asta sufleteşte, cu toată inima şi cu încredere în medicii şi profesorii de aici. I-am spus să stopeze dializa şi să anunţe că are un frate care e dispus să doneze. Am mai văzut pe alţii făcând dializă şi nu am vrut să ajungă aşa. Acum suntem doi în unu şi mai legaţi decât eram”, a declarat Cornel Dura, pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei.

Medicii susţin că cei doi fraţi sunt acum în perioada de recuperare. „Este cel de-al nouăsprezecelea pacient transplantat la Spitalul Parhon, de anul acesta, cea de-a zecea pereche de transplant de la donator viu şi o premieră pentru centrul nostru de transplant, fiind primul transplant de la donator viu frate geamăn. Intervenţia a durat aproximativ patru ore, a fost bine, iar în prezent pacienţii se recuperează în secţia de transplant şi sperăm cât mai repede să ajungă acasă şi să-şi reia viaţa. Este o familie unită, iar atunci când unul dintre fraţi a avut nevoie, au fost mai mulţi care s-au oferit donatori, dar fratele geamăn a fost cel mai potrivit şi nu au avut niciun moment de ezitare când li s-a propus”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului ” Dr. C. I. Parhon” Iaşi, citat de Ziarul de Iaşi.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite