Palatul Culturii din Iaşi se deschide după opt ani. Simbolul oraşului va putea fi vizitat începând cu luna aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a Palatului Culturii din Iaşi sunt pe final. Complexul muzeal va găzdui expoziţii artistice începând cu luna aprilie. Publicul larg va putea vizita din iunie patru muzee organizate în interiorul palatului.

Lucrările la Palatul Culturii din Iaşi ar urma să fie finalizate pe 19 ianuarie. În următoarele două săptămâni, o comisie de specialitate va asigura recepţia lucrărilor.

„În prezent, stadiul investiţiei este avansat şi în acord cu prevederile contractuale care prevăd finalizarea lucrărilor în scurt timp, respectiv la data de 19 ianuarie 2016, ulterior în interval de aproximativ două săptămâni, lucrările vor fi recepţionate de către o comisie de specialitate”, se arată într-un răspuns oferit de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, la interpelarea deputatului PNL Anton Doboş.

Potrivit ministrului, Palatul Culturii va putea fi vizitat începând cu luna aprilie. De la această dată, palatul va găzdui expoziţii artistice.

În paralel, până în luna iunie, specialiştii vor amenaja patru muzee în interiorul clădirii care vor fi ulterior deschise publicului.

Palatul Culturii din Iaşi intrat într-un program amplu de reabilitare, finanţat de Guvern, acum nouă ani.

Lucrările propriu-zise au fost demarate în 2008. Iniţial au fost investite 11 milioane de euro, în 2013 fiind alocate alte 15 milioane de euro.

„Fără îndoială, o perioadă de 7 ani care s-a scurs de la data deschiderii şantierului este una lungă pentru restaurarea unei clădiri de patrimoniu. Reamintim însă că acest interval cuprinde şi perioada de întrerupere a lucrărilor (2012 – 2013), când acestea au fost conservate, în timp ce perioadele de implementare a contractelor de execuţie nu sunt, cumulate, mai mari de 4 ani şi 9 luni. Este important să menţionăm că aceasta este o perioadă absolut rezonabilă de timp raportat la volumul extraordinar al lucrărilor, la complexitatea cercetărilor realizate pe teren pentru restaurarea în detaliu a mai multor elemente arhitecturale, la cantitatea şi calitatea materialelor folosite”, a subliniat ministrul Culturii în documentul citat. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite