O româncă şi-a deschis un restaurant în Japonia, numit Yashibe, adică „Ia şi be“. „Aşa se zice la mine, la Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andra Grosu   FOTO Facebook
Andra Grosu   FOTO Facebook

Andra Grosu, o ieşeancă stabilită de 17 ani în Japonia, este o ambasadoare a gustului românesc. De Sfântul Andrei, ea poartă tradiţionala ie şi are un mesaj pentru toţi românii.

Andra Grosu, ieşeanca stabilită în Japonia de mai bine de 17 ani, trăieşte ca un român autentic, chiar dacă este la peste 11.800 de km de ţară, într-un oraş numit Gifu. 

La 30 noiembrie, zi în care se sărbătoreşte Sfântul Andrei, în ajunul Zilei Naţionale a României, ieşeanca este cu gândul la ţară, la românii de acasă, dar şi la cei care sunt plecaţi în străinătate. 

Andra a plecat în Japonia cu speranţa că acolo va găsi un trai mai bun. După ce a lucrat pentru japonezi timp de 15 ani, a prins curajul să devină ea antreprenoare. Şi nu una oarecare, ci un fel de ambasadoare a gustului românesc.

  

Cu timpul şi-a dat seama că îi place foarte mult să gătească, iar programul pe care îl avea la locul de muncă nu îi permitea să facă asta prea des. Şi-a adunat de-a lungul anilor tot felul de reţete sau secrete de bucătărie, fără să ştie că o să-i fie de folos cândva.

Iubirea şi dorul de ţară, de tradiţii şi, mai ales, de gustul mâncărurilor ca la bunica au determinat-o să-şi facă acolo o mică Românie. Un loc în care să se simtă ca acasă, astfel că Andra a deschis un restaurant cu produse culinare româneşti pe care l-a numit Yashibe, care înseamnă în japoneză „Departamentul Poeziei de Noapte” şi care se poate citi „IA ŞI BE“ - aşa cum îndeamnă gazdele din Moldova orice oaspete le calcă pragul casei. 

Acum, la Yashibe, mâncărurile româneşti sunt savurate de japonezi, francezi şi americani, dar şi de românii care vor să se simtă ca acasă. 

De acolo, de la peste 11.800 de km departe de casă, Andra are un mesaj pentru români. Ea mărturiseşte că în copilărie era necăjită şi i se părea nedrept că ziua ei de naştere şi cea onomastică sunt serbate în aceeaşi zi, de 30 noiembrie, pentru că astfel primea un singur cadou. Cu timpul şi-a dat însă seama că nimic nu este întâmplător şi toate au un rost. La 30 noiembrie este sărbătoarea ei, iar la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Andra a deschis acum 2 ani, în Japonia, restaurantul său românesc. „Am primit actele în octombrie 2018, dar am aşteptat ziua de 1 Decembrie pentru a deschide oficial restaurantul. A fost un moment special”, îşi aminteşte ea. 

„Astăzi (n. red. - 30 noiembrie) sărbătoresc Sfântul Andrei, sărbătoresc ziua mea de naştere. Iar mâine (n. red. - 1 decembrie) sărbătoresc înfiinţarea restaurantului Yashibe şi, bineînţeles, România. Ceea ce vreau eu să fac este ca fiecare persoană care vine aici, la Yashibe, să se simtă ca acasă. Vă aştept la Yashibe oricând cu o ciorbiţă caldă, cu un vin fiert. Să ne bucurăm unii de alţii!”, transmite românca Andra Grosu din Japonia.

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Românca ajunsă profesoară în Japonia. „Când aveam 10 ani, tata a dat două bidoane de vin pentru un album cu fotografii din acea ţară“ 

Româncă studentă în Japonia: Sistemul educaţional românesc este foarte asemănător cu cel japonez, bazându-se pe informaţie şi pe respect faţă de profesor

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite