O fetiţă de un an a ajuns la spital în comă alcoolică, după ce a fost hrănită cu pufuleţi înmuiaţi în alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Pediatrii din Iaşi au preluat o fetiţă în comă alcoolică, după ce i s-a dat să mănânce pufuleţi înmuiaţi în alcool. Copila a ajuns la spital cu convulsii.

O fetiţă de un an şi două luni a ajuns joi noaptea în comă alcoolică la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Copila a fost preluată în stare deosebit de gravă de la o rudă care a solicitat intervenţia unui echipaj medical. Potrivit conducerii spitalului ieşean, până să ajungă în Unitatea de Primire Urgenţe, fetiţa intrase în convulsii. 

Medicii ieşeni au stabilit că fetiţa a intrat în comă după ce i s-a dat să mănânce pufuleţi înmuiaţi în alcool. După administrarea tratamentului în UPU, minora a fost internată în Clinica de Toxicologie a spitalului pentru monitorizare.

„Copilul era în convulsii atunci când a ajuns în UPU şi prezenta semne clare de intoxicaţie etanolică. El se afla la o mătuşă din Miroslava, acolo unde i s-a administrat pufuleţi în amestec cu alcool”, a arătat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii din Iaşi.

Potrivit pediatrilor ieşeni, „liniştirea” bebeluşilor din unele comunităţi rurale se face cu un amestec din alimente înmuiate în alcool sau amestecate cu mac.

„Sunt nişte obiceiuri ancestrale întâlnite în mai multe zone din ţară. Dacă copilul este mai agitat sau dacă refuză să adoarmă, i se dă să sugă o bucată de tifon în care se află câteva seminţe de mac sau i se pune în biberon alcool în amestec cu lapte sau ceai. În alte cazuri, i se înmoaie pufuleţi în alcool. În practica mea am întâlnit zeci de pacienţi în comă alcoolică după astfel de amestecuri. Copiii nu au abilitatea de a produce alcooldehidrogenază şi atunci acesta este motivul pentru care de la o doză foarte mică de alcool ingerată intră în comă”, a explicat profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Conducerea Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care a început o anchetă în acest caz. Cel mai probabil, fetiţa va ajunge în grija unui asistent maternal.

Din primele informaţii, se pare că mama fetiţei a plecat în Anglia în urmă cu cinci luni să-l determine pe tatăl acesteia, un cetăţean pakistanez, să o recunoască. De atunci, copila se află în grija unei mătuşi din comuna Miroslava, judeţul Iaşi.

„După evaluarea unui copil de un an şi două luni, ajuns în comă alcoolică în UPU, spitalul a sesizat DGASPC Iaşi care a început o anchetă în acest caz. Momentan evaluăm situaţia familiei, vom reveni cu informaţii după închiderea analizei”, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASCP Iaşi.

Citeşte şi:

Un copil de nouă ani din Galaţi a ajuns la spital în comă alcoolică. Medicii i-au găsit o alcoolemie de peste doi la mie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite