Monedă extrem de rară, din anii 1500, găsită la muncile câmpului. Cum putea ajunge pe piaţa neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă  FOTO Poliţia Română
Prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă  FOTO Poliţia Română

Moneda a fost găsită de un localnic dintr-un sat din Neamţ, în timpul arăturilor de primăvară. Bărbatul a căutat răspunsuri pe internet, interesându-se de valoarea ei.

O monedă rară şi veche care putea ajunge pe piaţa neagră a ajuns în colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi. Moneda a fost găsită de un localnic dintr-un sat din Neamţ, în timpul arăturilor de primăvară. 

Bărbatul a postat un anunţ pe internet şi două fotografii, cerând păreri avizaţilor. Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu.

„La data de 12 aprilie, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta”, se arată într-un comunicat de presă. 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei. La aceeaşi dată, persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi.

Moneda descoperită întâmplător datează din perioada 1572 - 1574, este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur. 

În colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.

După evaluare, găsitorul va primi echivalentul a 30% din valoarea monedei.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Surse. Tensiuni între USR şi PLUS pe tema ieşirii de la guvernare

Unde-şi arunca săptămânal gunoiul o familie din Craiova. „Cât tupeu să ai să faci asta?”

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite