Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase în faţa Mitropoliei din Iaşi. Mii de pelerini sunt deja la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesiunea de marţi dimineaţă FOTO captură video
Procesiunea de marţi dimineaţă FOTO captură video

Marţi dimineaţă, la ora 6.30, racla Ocrotitoarei Moldovei a fost depusă pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Încă de la prima oră erau la rând câteva mii de pelerini.

Cel mai mare pelerinaj creştin-ortodox a început în această dimineaţă. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla au fost scoase în jurul orei 6.00 pe esplanada din faţa catedralei mitropolitane. În jur de 6.000 de pelerini au ajuns deja la rând, potrivit oficialităţilor.

VIDEO- PRIMII PELERINI - „Ne rugăm pentru toată suflarea, că dacă te rogi doar pentru tine nu ai făcut nimic“.

Tot astăzi se va face sfinţirea apei (aghiazma mică) şi Sfântul Maslu, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane şi sfinţirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1, urmate de  Utrenia şi Sfânta Liturghie arhierească, în Catedrala Mitropolitană, unde, de asemenea, va sluji PS Calinic Botoşăneanul, potrivit programului anunţat de oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Astăzi, de la ora 16.00, în Catedrală va avea loc Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la 21.00 la 01.00 -Slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Vecernia, Litia şi Utrenia.

PROGRAMUL RELIGIOS COMPLET

Autocarele cu pelerini sunt direcţionate către Splai Bahlui. „Zona Splai Bahlui o vom folosi pentru parcarea autovehiculelor şi autocarelor pelerinilor. Este posibil să folosim chiar şi zona şantierului de acolo. Pentru protecţia pelerinilor am comandat o folie mai groasă pentru culoarul dedicat. Va fi montată pe o lungime de circa 700 de metri. Vom reabilita şi spaţiile de urgenţă. Este vorba despre acele module de 12 metri lungime pe care le avem şi pe care vrem să le dotăm şi cu paturi de garnizoană. Vom renunţa la corturile destinate pelerinilor”, a anunaţat primarul Mihai Chirica.

Odată cu Hramul Sfintei Parascheva sunt organizate Sărbătorile Iaşiului,în perioada 9-15 octombrie. Ce au anunţat oficialii Primăriei Iaşi puteţi citi AICI.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite