Lovitură pentru procurorii DNA: un primar a fost achitat, iar unul pus în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ioan Leonte (dreapta), încătuşat alături de Constantin Lupei, consilier local la Gorban
Primarul Ioan Leonte (dreapta), încătuşat alături de Constantin Lupei, consilier local la Gorban

Primarul din comuna Tansa a fost achitat de Judecătoria Iaşi pentru infracţiuni de corupţie. Un alt edil a fost lăsat în libertate de judecători, după ce procurorii anticorupţie, au cerut  arestarea lui.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi şi-au mai adăugat în palmares o achitare. Judecătoria Iaşi a decis, săptămâna trecută, să îl achite pe Costică Sterea, primarul din comuna Tansa, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea de fonduri europene şi pentru înşelăciune. Magistraţii au constatat că faptelor le lipseşte unul din elementele constitutive ale unor infracţiuni. În acelaşi dosar a fost achitat şi pe secretarul Consiliului Local, Vasile Panainte pentru că faptele nu există.

Judecătoria Iaşi a ridicat şi sechestrul asigurator pus pe bunurile inculpaţilor şi a respins acţiunea civilă. Sentinţa nu este însă definitivă. Procurorii DNA Iaşi i-au acuzat în 2010, pe Costică Sterea şi Vasile Panainte că au falsificat mai multe documente şi astfel au obţinut fonduri de la bugetul Uniunii Europene.

Primarul comunei ieşene Gorban a scăpat de cătuşe, dar s-a ales cu interdicţii UPDATE

Actele ar fi fost depuse, în octombrie 2003, de Sterea, în calitate de primar al comunei Tansa şi de preşedinte al comisiei de atribuire a contractului de extindere a reţelei de alimentare cu apă,  la Agenţia SAPARD. Lucrările cuprindeau înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă a satelor Suhuleţ şi Tansa şi a două localităţi din comuna Ţibăneşti. Investiţia s-ar fi ridicat la 60.000 de lei, iar 44.800 ar fi provenit din bani europeni.

Primar cercetat în libertate

Ioan Leonte, primarul din Gorban, şi consilierul local Constantin Lupei, reţinuţi pe 7 aprilie, de procurorii DNA nu au fost arestaţi. Curtea Supremă a decis, săptămâna trecută, să respingă recursul procurorilor şi au dispus ca cei doi ieşeni să fie cercetaţi în stare de libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, primarul şi consilierul ar fi falsificat o serie de documente pentru a obţine fondurile europene. Prejudiciul în cauză ar fi de 350.000 de lei.

„În perioada 2009 - 2011, s-ar fi încheiat trei contracte de arendare de o anumită asociaţie a crescătorilor de bovine şi aceste contracte au fost folosite la APIA, în urma cărora s-au obţinut anumite subvenţii care au fost folosite nelegal de către această asociaţie. Respectiv faptul ca nu au efectuat lucrările pentru care s-au acordat aceste subvenţii, respectiv îngrăşăminte, cosit, cosit de scaieţi, etc, şi ca anumite sume de bani nu ar fi fost acordate conform contractului de arendă" a declarat, săptămâna trecută, Liviu Bran, avocatul primarului Ioan Leonte.

Leonte şi Lupei au fost reţinuţi, pe 7 aprilie, pentru 24 de ore. Procurorii DNA au propus arestarea celor doi, dar Curtea de Apel Iaşi a decis să îi cerceteze în stare de libertate. DNA a făcut recurs.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite