La ce oră eşti predispus să ajungi la spital din cauza căldurii în funcţie de vârstă sau alte afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de urgenţă au realizat un „orar canicular" al prezentării victimelor temperaturilor ridicate la spital. Vârstnicii ajung în special dimineaţa la Unitatea de Primire Urgenţe, după ce-şi fac cumpărăturile la piaţă, în timp ce tinerii ajung seara, în urma expunerii excesive la soare în timpul zilei.

Pe baza cazurilor medicale pe care le-au avut de rezolvat în ultimele zile, medicii de urgenţă au realizat un „orar canicular". Astfel, au identificat patru perioade într-o zi, fiecare cu specificul ei în funcţie de vârsta şi de afecţiunea pacientului care ajunge pe patul de spital din cauza căldurii.

În perioada dimineţii ajung la spital în general persoanele vârstnice care suferă de afecţiuni cardiace sau neurologice. Acestora li se face rău fie când sunt la piaţă, fie când se află în mijloacele de transport în comun.

În cea de-a doua perioadă a zilei, numită sugestiv „siesta", cuprinsă în intervalul orar12.00-17.00, nu se înregistrează niciun caz de leşin sau insolaţie.

Atenţie, ieşeni! Se anunţă o săptămână caniculară. Vedeţi sfaturile medicilor pentru a vă răcori

Trei ieşeni, în spital din cauza caniculei. Ce măsuri vă recomandă medicii FOTO

În intervalul orar 16.00-21.00 se produce „fiesta", majoritatea victimelor fiind tineri care ajung la spital după ce stau toată ziua la plajă sau muncesc în zone cu temperaturi crescute.

După ora 22.00, medicii au de tratat în general cazuri de agresiune sau suicid.

Ieşenii, fugăriţi de caniculă în parcuri şi la terase GALERIE FOTO

„Actele de agresiune şi autoagresiune apar în urma conflictelor casnice şi a consumului de alcool. Spre deosebire de alte perioade din an, în aceste zile caniculare constatăm prelungirea acestei perioade «agresive» chiar până la orele dimineţii, în special datorită menţinerii socializării crescute atunci când afară se mai răcoreşte şi creşterii iritabilităţii şi labilităţii afective. În această perioadă apar şi cei cu afecţiuni cardiace sau cei cu episoade de anxietate", spune doctorul Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă la secţia Copou a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite