Iaşi: Portret/ Ana Mănăstireanu: „Pianul îmi este cel mai bun prieten“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanca studiază pianul de 11 ani. De-a lungul timpului s-a clasat pe podium la 22 de concursuri naţionale şi internaţionale.

Ana Mănăstireanu a învăţat notele muzicale înaintea alfabetului. Încă de la vârsta de cinci ani ieşeanca a înlocuit păpuşile cu pianul. „Am început să cânt la pian la cinci ani. Pe la patru ani am descoperit discurile cu muzică clasică ale familiei, pe care le ascultam fascinată ore în şir. Astfel, părinţii m-au îndrumat spre acest instrument“, îşi aminteşte artista.

Pianul s-a dovedit a-i fi cel mai devotat prieten şi i-a fost mereu alături. Chiar dacă uneori a renunţat la jocurile copilăriei, Ana spune că pasiunea sa pentru muzică a meritat din plin.

„Pianul a fost instrumentul pe care mi-am început pregatirea muzicala. Descoperind posibilităţile sale şi cunoscându-l din ce în ce mai bine, am ajuns să îl consider cel mai bun şi credincios prieten. Desigur că pianul a fost şi este întotdeauna prioritar, însă nu am socotit niciodată şcoala mai prejos, întrucât un muzician bun trebuie să fie un om complet, care să dispună de o cultură generală vastă“, spune artista.

Studiază la Cluj

Până în clasa a VIII-a Ana a studiat la Colegiul de Artă „Octav Bancilă“ din Iaşi, iar din clasa a IX-a învaţă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj-Napoca. Munca pianistei nu a fost în zadar. Ea  a fost răsplătită cu 22 de premii. Mai bine de jumătate sunt locuri întâi.

Printre competiţiile la care Ana s-a clasat pe podium se numără şi Concursul Internaţional de interpretare instrumentală „Craiova-Piano“-premiul I, Concursul Internaţional de Interpretare pianistică şi compoziţie „Carl Filtsch“ Sibiu-locul II, Concursul Internaţional de Interpretare instrumentală „Lira de Aur“ Suceava-premiul I, Concursul Internaţional de Interpretare instrumentală „Orpheus“ Târgu Jiu-premiul I, Olimpiadele zonale-premiul I, Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny“ Piatra-Neamţ-locul I, Olimpiadele Naţionale (Bucuresti, Cluj)-premiul II. De asemenea, ieşeanca a participat la cursuri de măiestrie sub îndrumarea profesorilor Andreas Henkel (Germania), Csiky Boldizsar (România), Rostislav Yovchev (Bulgaria), Pascal Salomon (Elveţia), Mariusz Adamczak (Polonia), Constantin Ionescu-Vovu (România).

Artista susţine însă că pianul nu i-ar fi adus atât de multe satisfacţii fără ajutorul profesorilor din Iaşi, Silvica Pânzariu şi Andrei Enoiu-Panzariu, al conf. univ.dr. Csiky Boldizsar, care o îndrumă la Cluj-Napoca, şi fără sprijinul părinţilor.

Ana consideră că un pianist trebuie să muncească foarte mult şi să dea dovadă de perseverenţă. „Cred că un pianist adevărat ar trebui să deţină o tehnică solidă, forţă, sensibilitate şi să aibă multă personalitate, care să nu depaşească însă intenţiile compozitorului. Celor care doresc să studieze pianul le-aş spune că acesta este într-adevăr un instrument minunat care îţi poate aduce multe satisfacţii, însă necesită ani întregi de studiu şi devotament“, spune artista.

Profil
Născută. 28 aprilie 1995, la Iaşi.
Studii. Este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din  Cluj-Napoca.
Familie. Este singură la parinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt artiştii tăi preferaţi?
O admir foarte mult pe pianista Martha Argerich pentru sunetul său catifelat şi puterea ei de a transmite cele mai subtile mesaje ale muzicii, dar şi pentru impresionantul repertoriu pe care îl deţine.
Ce planuri de viitor ai? Îţi doreşti să participi la anumite concursuri sau să urci pe scenă cu un anumit artist?
Mi-aş dori foarte mult să particip la concursuri importante în străinătate şi să am ocazia să colaborez pe scenă cu muzicieni renumiţi.
Doreşti să urmezi o carieră în domeniul artistic sau îţi doreşti să ai şi o altă profesie?   
Visez la o carieră solistică pe cele mai mari scene ale lumii.   

Ce-i place
Artista preferă să meargă la Filarmonică pentru a asculta artiştii consacraţi. „Îmi place să citesc cărţi de specialitate pentru a afla cât mai multe detalii din viaţa compozitorilor şi despre evenimentele sociale ale vremii în care au fost scrise piesele. Astfel, înţeleg mai bine mesajul şi caracterul lucrării muzicale“, a spus Ana.

Ce nu-i place
Ana nu suportă oamenii aroganţi şi prefăcuţi. „Nu-mi place să pierd timpul, făcând ceva neconstructiv“, spune ea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite